Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> VELIKA GORICA - program FZ 2023. [.pdf]

Ivanković: Osnove astronautike, Primjena elektronike u astronautici, Programiranje čipova za mjerenja na rubu svemira, Raketno gorivo

Datum i vrijeme:
petak 26.4.2024., 11:00 - 15:00

Mjesto održavanja:
Gimnazija Velika Gorica, Ulica kralja Stjepana Tomaševića 21, Velika Gorica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5.i 6.razred osnovne škole, 7.i 8.razred osnovne škole, 1.razred srednje škole, 2.,3. i 4.razred srednje škole, djeca s posebnim potrebama

Detalji

  1. Učenici će poslušati predavanje o osnovama astronautike te radu, postignućima, ciljevima i viziji Nucleus aerospacea.
  2. U drugom dijelu učenici će dobiti kratak uvod u primjenu elektronike u astronautici i uvod u osnovne komponente i funkcioniranje same rakete. Potom će biti vrijeme namijenjeno za razgledavanje eksponata (prototip rakete i određenih komponenti) i razgovor s organizatorima.
  3. Učenici će putem računala uz stručno vodstvo programirati čipove za mjerenja na meteorološkoj sondi koja će postići iznimne visine (cca. 40 km) s kojih se vidi zakrivljenost Zemlje i crnilo svemira, te na taj način dati svoj doprinos istraživanju svemira.

Biografija:

Luka Nuić

Završio sam OŠ Velika Mlaka, trenutno sam učenik 4. razreda Gimnazije Velika Gorica. Veliki sam zaljubljenik u svemir te sam sa svojim školskim kolegama 2023. godine osnovao udrugu Nucleus aerospace, s ciljem razvitka, poticanja i promocije svemirskih i znanstvenih projekata i istraživanja. Unazad dvije godine redovito sam radio na projektima koji su rezultirali lansiranjima prvih hrvatskih civilnih raketa. U Udruzi obnašam funkciju Izvršnog direktora

Ante Matković

Završio sam OŠ Velika Mlaka, trenutno sam učenik 3. razreda Gimnazije Velika Gorica. Općenito volim prirodne znanosti te sam s Lukom Nuićem 2023. godine osnovao Udrugu Nucleus aerospace. Sudjelujem na natjecanjima od kojih izdvajam državna natjecanja iz kemije, 2020., 2021., 2022. i 2023. godine, i fizike 2023. godine. U udruzi obnašam funkciju Tajnika.

 

Marko Knežević. 

Diplomirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, nastavnik matematike u Gimnaziji Velika Gorica

 

Tin Ivanković

Završio sam Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu i profesor sam biologije i kemije.

Radim u Gimnaziji Velika Gorica kao nastavnik kemije. U periodu od 1994. do 1997. radio sam u Športskoj gimnaziji kao nastavnik kemije te sam 1996. i 1997. bio mentor studentima kemije s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. U periodu od 1997 do 2014. radio sam u kompaniji Johnson & Johnson kao prodajni predstavnik, voditelj prodaje za Hrvatsku, voditelj posla za jugoistočnu Europu i član uprave za srednju i istočnu Europu.

Na nastavničko radno mjesto vratio sam se 2014. godine. Član sam Hrvatskog kemijskog društva, Američke udruge učitelja kemije i Američkog kemijskog društva te se redovito stručno usavršavam.