Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> VELIKA GORICA - program FZ 2023. [.pdf]

Drugović, Tandara, Domnik: Kviz-Što nam oči govore i Koliko vidimo?- (screening vidne oštrine)

Datum i vrijeme:
srijeda 24.4.2024., 13:00 - 14:00
srijeda 24.4.2024., 14:00 - 15:00

Mjesto održavanja:
Veleučilište Velika Gorica, Zagrebačka cesta 5, Velika Gorica

Vrsta događanja:
predavanje, radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5.i 6.razred osnovne škole, 7.i 8.razred osnovne škole, 1.razred srednje škole, 2.,3. i 4.razred srednje škole, djeca s posebnim potrebama

Lokacija (prostorija):
Dvorana F i optometrijski laboratorij

Detalji

Nakon kviza studenti Očne optike raditi će mjerenja vidne oštrine na daljinu i blizinu na uređaju Visiotest. 

Visiotest je uređaj koji se koristi za testiranje vida i provjeru vidne oštrine. Osim testiranja oštrine vida, Visiotest može uključivati i druge testove poput provjere percepcije boja ili stereoskopskog vida.

Testovi pomažu optometristima da utvrde opću funkciju očiju i otkriju moguće probleme s vidom. 

 

 

Vid je jedno od najvećih darova ljudskoj vrsti. Cijeli dan provodimo pred ekranima računala i televizora, rijetko razmišljajući o posljedicama za naše oči. Zaboravljamo koliko su naše oči osjetljiv i složen organ koji znanstvenici još uvijek nastoje potpuno shvatiti. Važno je da s vremena na vrijeme dopustimo našim očima da se odmore, a na kvizu će se otkriti nekoliko fascinantnih činjenica o očima i vidu. 

Cilj kviza:  

·       prilika za učenje i educiranje učenika o važnosti očiju, kroz kviz učenici će naučiti zanimljivosti o vidu i očima 

·       podizanje svijesti o važnosti redovnih pregleda vida 

·       učenicima će se približiti što je to vidna oštrina i na koje se načine testira 

Kviz će, osim zabave, poslužiti i kao alat za edukaciju, prevenciju i promicanje zdravlja očiju. 

 

Biografija:

Lea Tandara rođena je 1998. godine u Zagrebu. Diplomirala je kliničku optometriju na Sveučilištu Fizike, matematike i optometrije u Rigi 2024.godine. Od srpnja 2021. radi na radnom mjestu stručnog suradnika na Veleučilištu Velika Gorica na kolegijima Refrakcija i binokularni vid I, II, III i IV; Kontaktne leće I, II i III; te Optometrijska praksa I, II i III. Autorica je nekoliko stručnih radova i sudionica stručnih konferencija. 

 

Kontakt podaci 

Telefon: 0955245397 

Email: lea.tandara@vvg.hr 

 

 

Mgr. Sonja Drugović, pred. rođena je 1971. u Zagrebu. Diplomirala je 2012. godine na Veleučilištu Velika Gorica, smjer Očna optika. Magistrirala je 2017. godine u Češkoj Republici na Medicinskom Sveučilištu Masaryk „Specijalizacija u zdravstvenoj znanosti-optometrija“.  

Na Veleučilištu Velika Gorica zaposlena je od 2012. godine. Započinje raditi kao stručna suradnica te kasnije kao asistentica te predavač a od 2021. godine i kao koordinator stručnog studija Očna optika. 

Znanstveni i stručni interes usmjerila je na područje refrakcije i binokularnog vida te kontaktnih leća. Izvodi nastavu iz predmeta Refrakcija i binokularni vid 1, Refrakcija i binokularni vid 2, Refrakcija i binokularni vid 3 i Refrakcija i binokularni vid 4, Kontaktne leće 1, Kontaktne leće 2 i Kontaktne leće 3, Optometrijska praksa 1, Optometrijska praksa 2 i Optometrijska praksa 3.  

Autorica je znanstvenih i stručnih radova i redovita sudionica znanstvenih i stručnih skupova.  

Kontakt podaci  

Telefon: +385 98 864038 

e-mail: sonja.drugovic@vvg.hr 

M.Sc. Marcela Domnik, pred. rođena je 1992. u Varaždinu. Diplomirala je 2014. godine na Veleučilištu Velika Gorica, smjer Očna optika. 2021. godine magistrirala je u Sjevernoj Irskoj na Sveučilištu Ulster, smjer „Napredna klinička optometrija“.  

Na Veleučilištu Velika Gorica zaposlena je od 2015. godine započinje raditi kao stručna suradnica te kasnije kao asistentica te predavač.  

Znanstveni i stručni interes usmjerila je na područje kontaktnih leća i refrakcije i binokularnog vida. Izvodi nastavu iz predmeta Kontaktne leće 1, Kontaktne leće 2 i Kontaktne leće 3, Refrakcija i binokularni vid 1, Refrakcija i binokularni vid 2, Refrakcija i binokularni vid 3 i Refrakcija i binokularni vid 4, Optometrijska praksa 1, Optometrijska praksa 2 i Optometrijska praksa 3.  

Autorica je znanstvenih i stručnih radova i redovita sudionica znanstvenih i stručnih skupova.  

Kontakt podaci  

Telefon: +385 98 284 926 

e-mail: marcela.domnik@vvg.hr