Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> SPLIT - program FZ 2023. [.pdf]

 

U tijeku je ažuriranje tablice događanja sa detaljima, termini događanja su dostupni u gore navedenoj .pdf datoteci.

Pametni materijali u svakodnevnom životu i njihova važnost za budućnost!,
voditelji: Mia Ćuk Vuco, Ivana Marić Zerdun

Osnovna škola Trilj

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 22.4.2024., 15:00 - 0:00
utorak 23.4.2024., 15:00 - 0:00
srijeda 24.4.2024., 15:00 - 0:00
četvrtak 25.4.2024., 15:00 - 0:00
petak 26.4.2024., 15:00 - 0:00
subota 27.4.2024., 15:00 - 0:00

Mjesto održavanja:
Sveučilište u Splitu - YouTube kanal

Vrsta događanja:
snimka predavanja

Publika:
5. i 6. razred osnovne škole

Detalji

Iako iz svakodnevice znamo da postoje prirodni materijali i materijali koje je proizveo čovjek poput sintetičkih materijala i umjetno stvorenih materijala. Postoji i era razvoja pametnih materijala koja je već započela, ali nije osviještena kod svih ljudi. Iako su neki od njih u svakodnevnoj primjeni nisu svjesni njihovih svojstava. Stoga je važno osvijestiti postojanje, razvoj i temeljenje budućnosti na razvoju pametnih materijala.

Izlaganje "Pametni materijali u svakodnevnom životu i njihova važnost za budućnost!“ pruža učenicima osnovne škole priliku da istraže svijet pametnih materijala. Interaktivni eksperimenti doprinijet će razvoju prirodoznanstvenih kompetencija.

U ovom izlaganju, fokusirat ćemo se na istraživanje prilagodbi pametnih materijala u različitim uvjetima. Primjerice, kao što su termo kromni materijali i hidro gelovi te kako njihova svojstva mogu biti prilagođena promjenama u okolišu. Učenici imaju priliku osvijestiti prisutnost i primjenu „pametnih“ materijala u svakodnevnom životu, uključujući primjene u medicini, tehnologiji i svakodnevnim predmetima.

Nakon upoznavanja s pametnim materijalima, učenici će nizom eksperimenata osvijestiti različite aspekte pametnih materijala. Takve aktivnosti doprinijet će razvoju vještina promatranja, analiziranja, mjerenja i zaključivanja. Pametni materijali imaju sposobnost prilagoditi se svojoj okolini i aktivirati se kako bi obavljali funkciju bilo automatski ili po potrebi. Promjenom uvjeta pametni materijali pokazuju svoja jedinstvena svojstva kao što je memorija oblika ili superelastičnost. Ovi materijali predstavljaju budućnost inženjeringa i proizvodnje. Primjena ovih materijala ima značajnu ulogu u senzorima i umrežavanju.

Izlaganje će probuditi znatiželju učenika na pronalaženje „pametnih“ materijala u svakodnevnom životu vlastitog okružja. Izlaganje utječe na podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja okoliša. Mnogi pametni materijali imaju potencijal za smanjenje potrošnje resursa i poboljšanje održivosti okoliša.