SLAVONSKI BROD - program FZ 2023.
Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:

> Sveučilište u Slavonskom Brodu - FZ 2023. [.pdf]> Srednja medicinska škola Slavonski Brod - FZ 2023. [.pdf]

Utjecaj Ivane Brlić Mažuranić na brodsko vinogradarstvo,
voditelj: Milan Stanić

Datum i vrijeme:
četvrtak 25.4.2024., 12:00 - 12:45

Mjesto održavanja:
Sveučilište u Slavonskom Brodu, Odjel društveno-humanističkih znanosti, Ulica Matije Gupca 24

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
studenti

Lokacija (prostorija):
UNISB ECO

Detalji

Obitelj Mate Brlića doseljava se u Brod na Savi krajem 18. stoljeća iz mjesta Svinjari (današnji Davor ).

Mato Brlić je bio obrtnik koji brzo napreduje u tadašnjem Brodu, negdje oko 1750 sadi svoje prve Vinograde u Brodskom Brdu. Vinogradi su se stalno povećavali kako je rasla porodica Brlić Uloga Ivane Brlić Mažuranić u brodskom Vinogradarstvu se najviše očituje kroz njene spomenare koje je vodila za svaku godinu posebno. U tim spomenarima Ivana Brlić Mažuranić opisuje najbitnije događaje i radove u vinogradima a naročito opisuje proslave sv. Vinka u ljetnikovcu Brlićevac koji je sagrađen u brodskom brdu negdje oko 1890 godine.
Na proslavama sv. Vinka prema zapisima Ivane vidljivo je da su dolazile poznate osobe tadašnjeg društvenog i političkog života Hrvatske Ivana Brlić Mažuranić nije rođena u Brodu na Savi, ona je došla u porodicu Brlić udajom ali je svoja najbolja dijela napisala u brodskom brdu u ljetnikovcu koji je bio okružen sa osam jutara prekrasnih vinograda.

Biografija:

Doc.dr.sc Milan Stanić prof.v.š. rođen je 13. siječnja 1962. godine u Orahovici, RH.
Osnovnu i Srednju ekonomsku školu završio je u Slavonskom Brodu. Višu komercijalnu školu Sveučilišta u Osijeku završio u Slavonskom Brodu 1984.godine, iste godine upisuje Ekonomski fakultet u Osijeku gdje je diplomirao 2008 godine. Sveučilišni poslijediplomski specijalistički studij "Management" upisao je 2009. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, te je 2011. godine stekao zvanje sveučilišni specijalist ekonomije. 2016. godine je obranio doktorsku disertaciju na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.
Po završetku fakulteta 1984. godine radio je kao referent u Općini Slavonski Brod do 1987. godine kada prelazi u tvrtku “Tankerkomerc d.d.” Zadar gdje radi na radnom mjestu voditelja poslovnice Slavonski Brod. Krajem 1992. godine prelazi u “Velepromet d.d.”Slavonski Brod, gdje je radio na radnom mjestu komercijalnog direktora . Od 1994 godine. zapošljava se u Agrariacop d.d. Zagreb na radnom mjestu voditelja računovodstva do 1995. godine, a 1995. godine prelazi na mjesto Voditelja računovodstva “ Agrocolor d.o.o. iz Slavonskog Broda, 2000 godine prelazi u tvrtku Presoflex d,d, iz Požege na radno mjesto voditelja poslovnice Slavonski Brod. Od 2003.godine do 2013. Radi kao samostalni poduzetnik ,djelatnost : vođenje poslovnih knjiga, računovodstvo, porezno savjetovanje I vođenje stečajnih postupaka. 2013. godine se zapošljava na Veleučilištu Slavonski Brod kao predavač za kolegije Računovodstvo, Trgovačko pravo i Upravljanje troškovima. Od 2014 do 2018 radi na radnom mjestu pročelnika društvenog odjela na  Veleučilištiu u Slavonskom Brodu. 2017. godine je Izabran za docenta u naslovno zvanje na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Od 2019.godine radi na radnom mjestu profesora visoke škole na Veleučilištu u Slavonskom Brodu a od 2020. do danas, integracijom Veleučilišta u Sveučilište u Slavonskom Brodu radi na radnom mjestu docenta na Sveučilištu u Slavonskom Brodu. Pristupnik ima položen stručni ispit za stečajnog upravitelja, stručni ispit za posrednika u prometu nekretninama te ima certifikat Ekonomskog fakulteta u Osijeku Korporativno upravljanje za članove nadzornih odbora.
https://www.croris.hr/osobe/profil/33117