Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ŠIBENIK - program FZ 2023. [.pdf]

Modravska suhogradnja - Mirela Bilić (Muzej betinske drvene brodogradnje) - Damir Kapov (ribar i nositelj OPG-a, nositelj znanja o nematerijalnom kulturnom dobru „umijeće suhozidne gradnje“)

Datum i vrijeme:
utorak 25.4.2023., 10:00 - 12:00

Mjesto održavanja:
Muzej betinske drvene brodogradnje, Vladimira Nazora 7, Betina

Vrsta događanja:
Prezentacija

Publika:
Viši razredi osnovne škole, srednja škola, odrasli

Lokacija (prostorija):
MBDB

Detalji

Modrave su uska krška kopnena prevlaka između Vranskog jezera i obale mora i nalaze se odmah nasuprot mjestima Betina i Murter na otoku Murteru. Još od 16. stoljeća, kad se datira prvi spomen težaka s područja otoka Murtera na Modravama, Betinjani i Murterini kontinuirano su prisutni u Modravama te su, uzevši u obzir izrazitu kamenitost teritorija, ipak uspjeli udahnuti život ovom prostoru. Modrave su primjer ljudskom rukom kultiviranog krajolika kojeg karakterizira gusta suhozidna čipka nastala kao rezultat krčenja zemljišta. Kamen izvađen iz zemlje ili skupljen sa nje prenamijenjen je u zidove, putove, rive i kućice (bunje) te brojne gomile. Zidovi su i ograde unutar kojih se kriju tradicijski maslinici.

U okviru aktivnosti otići ćemo na lokaciju kako bismo prezentirali tipične oblike modravske suhozidne gradnje. Damir Kapov, nositelj znanja o suhozidnoj gradnji, pokazat će kako se zida usuho. Posjetit ćemo neke od modravskih gomila i pronaći poneku lijepo održavanu bunju. Aktivnost je namijenjena široj javnosti, a naglasak ćemo staviti na djecu Osnovne škole Murterski škoji te članove udruge Modrave Murter – Betina.

Biografija:

Damir Kapov rođen je 1969. godine u Šibeniku. Osnovnu školu je završio u Murteru, a Srednju pomorsku školu u Splitu. Damir je profesionalni ribar, nositelj vlastitog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u okviru kojeg njeguje i održava obiteljske maslinike na otoku Murteru i u Modravama, a u novije vrijeme i u Kornatima. U proljetno – ljetnim mjesecima vodi restoran Plitka vala u Betini, a član je i udruge Modrave Murter – Betina gdje doprinosi svojim bogatim iskustvom. Damir je također i na listi nositelja umijeća suhozidne gradnje.

Aktivan je član zajednice i izuzetno je doprinio osnivanju i radu Muzeja betinske drvene brodogradnje. Ljubitelj je i poznavatelj prirodne i kulturne baštine otoka Murtera. 

Živi i radi u Betini.

 

Mirela Bilić rođena je 1979. godine u Šibeniku. Osnovnu i srednju školu završila je u Šibeniku gdje je, na Veleučilištu u Šibeniku i diplomirala Menadžment u turizmu 2003. godine. Od 2016. godine zaposlena je u Muzeju betinske drvene brodogradnje u svojstvu voditeljice marketinga. Ima položen ispit za turističkog vodiča za Šibensko – kninsku županiju, a posjeduje i licencu za pripremu i vođenje EU projekata. Trenutno radi završni rad na diplomskom studiju Kulturna i prirodna baština u turizmu na Sveučilištu u Zadru na temu Uloga baštine i potencijali razvoja turizma kroz model ekomuzeja na primjeru Modrava. U slobodno vrijeme voli čitati, šetati, baviti se vrtlarenjem i maslinama. Aktivno sudjeluje u društvenom životu i tradicijskim aktivnostima u zajednici, a živi i radi u Betini.