Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> SAMOBOR - program FZ 2023. [.pdf]

Suvremena znanost kroz postav muzeja: Klimatske promjene, Dalibor Paar

Datum i vrijeme:
petak 28.4.2023., 9:00 - 15:00

Mjesto održavanja:
Samoborski muzej, Ul. Ferde Livadića 7, Samobor

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole

Detalji

Klimatske promjene zbog svog značaja i utjecaja na naše živote postaju na svjetskoj razini jedna od važnih tema u obrazovanju s kojom se djeca trebaju upoznati već od rane dobi. Kroz ovu radionicu dati ćemo doprinos razumijevanju ove tematike, proučavajući pojedine klimatske procese i učeći fizikalne osnove.

Ovisno o dobi učenika upoznati ćemo ih kroz pokuse s nekim od temeljnih fizikalnih koncepata potrebnih za razumijevanje ove složene tematike.

U diskusijama o klimi jako su važni povijesni zapisi o klimatskim ekstremima u prošlosti. Te zapise ćemo potražiti u građi Samoborskog muzeja.

Biografija:

Dr.sc. Dalibor Paar, docent na Fizičkom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, doktorirao je na području fizike čvrstog stanja – mikrovalna spektroskopija supravodiča, a specijalizirao na NMR i NQR istraživanjima materijala u čvrstom stanju.  Novije područje njegovih istraživanja je fizika okoliša i multidisciplinarna istraživanja u kršu s naglaskom na fizikalne procese u špiljama i jamama kao kompleksnim sustavima. Sudjelovao je u nizu speleoloških istraživanja s posebnim naglaskom na duboke špilje i jame kao prirodne prozore u unutrašnjost Zemlje kroz koje je moguće proučavati fizikalna, geološka, hidrološka, kemijska  i druga svojstva i procese. Inicijator je projekata iz područja popularizacije znanosti.