Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> OSIJEK - program FZ 2023. [.pdf]

ŽIVOT VRIJEDAN ŽIVLJENJA, Damir Mihić, Domagoj Loinjak

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 24.4.2023., 12:00 - 12:45

Mjesto održavanja:
Medicinski fakultet, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
S3

Lokacija (prostorija):
MEFOS Predavaonica P1

Detalji

Svi skupa smo svjedoci ubrzanog razvoja medicine i zdravstva što dovodi do sve dužeg životnog vijeka. Osnovno pitanje koje se nameće pri tome je kvaliteta života koju nosi produženi životni vijek. Ono najviše dolazi do izražaja kod osoba koje obolijevaju od bolesti i stanja koja u velikoj mjeri dovode do teških invalidnosti, neminovnog skorog kraja života, stanja kome te nesvjesnosti sebe i okoline, a koja sa sobom obično povlače patnju, bol i agoniju. Treba li u tih osoba poduzimati sve mjere liječenja koje nam omogućava moderna medicina te produžavati patnju i agoniju ili omogućiti dostojanstvo umiranja? Na ovo, ali i slična pitanja u predavanju će se pokušati gledati s medicinskog, filozofskog, religijskog, ali i pravnog gledišta. Ova tematika česta je tema rasprave među liječnicima, osobito onih koji se bave hitnom i intenzivnom medicinom jer su upravo oni ti koji najčešće susreću ovakve bolesnike, ali mora se osvijestiti i drugim ljudima, općoj populaciji jer svi, prije ili kasnije, naći ćemo se u sličnoj situaciji. Je li je bitna kvaliteta ili kvantiteta života?

 

Biografija:

Damir Mihić, dr. med.

Medicinski fakultet Osijek, Katedra za patofiziologiju

 

Damir Mihić je voditelj Zavoda za pulmologiju i intenzivno liječenje Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Osijek te asistent na Katedri za patofiziologiju Medicinskog fakulteta Osijeka. Trenutno pohađa poslijediplomski studij Biomedicina i zdravstvo, a jedan je od glavnih autora sveučilišnog udžbenika iz interne medicine. Kao mladi znanstvenik aktivno sudjeluje u znanstvenim projektima i pisanju radova iz područja kliničke medicine posebice onih iz područja intenzivne medicine što mu je i uža specijalnost. Osim toga zainteresiran je teme iz područja povijesti medicine, medicinskog prava i etike.

 

Domagoj Loinjak, dr. med.

Medicinski fakultet Osijek, Katedra za patofiziologiju

 

Domagoj Loinjak specijalista je interne medicine  i subspecijalist intenzivnog liječenja zaposlen na Klinici za unutarnje bolesti KBC Osijek i Medicinskom fakultetu Osijek gdje radi na Katedri za patofiziologiju.  Kao student poslijediplomskog doktorskog studija pri Medicinskom fakultetu Osijek aktivo radi na znanstvenim istraživanjima, posebice iz područja COVID infekcije i njenih najtežih posljedica.  Aktivan je u popularizaciji znanosti te čest predavač na domaćim i inozemnim kongresima. Sudjelovao je u pisanju sveučilišnog udžbenika interne medicine, a autor je više znanstvenih i stručnih radova.