Koliko jezika znaš, toliko ljudi vrijediš – o učenju stranih jezika u hrvatskom obrazovnom sustavu, voditeljice: Davorka Rujevčan i Maja Mikulec Rogić

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 24.4.2023., 12:00 - 13:00

Organizacija:
VELEUČILIŠTE U KARLOVCU, Trg J. J. Strossmayera 9., 47 000 Karlovac

Vrsta događanja:
predavanje

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole, opća populacija

Lokacija (prostorija):
Atrij znanja

Detalji:

Poznata latinska izreka možda najbolje objašnjava važnost učenja stranih jezika. Oni koji uče i govore strane jezike, složit će se da je učenje jezika puno više od gramatike i pravopisa – to je i upoznavanje drugih kultura te stvaranje novih prilika na tržištu rada. Popularnost i važnost engleskog jezika u svim područjima ljudskog djelovanja utječe i na status ostalih stranih jezika u obrazovnom sustavu. Koji se jezici uče u osnovnom, srednjem i visokom školstvu u Hrvatskoj i je li spomenuta izreka još uvijek aktualna?

Biografija:

Davorka Rujevčan rođena je 1980. u Karlovcu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2004. engleski jezik i književnost i ukrajinski jezik i književnost te je 2022. doktorirala na istom fakultetu s temom disertacije „Ispitivanje čitanja na engleskome jeziku u odnosu na vrstu zadatka i koheziju teksta“. Na Veleučilištu u Karlovcu radi kao vanjski suradnik od 2005. godine, a stalno je zaposlena na istoj instituciji od 2011. Izvodi nastavu engleskog jezika struke na odjelima Prehrambene tehnologije, Lovstva i zaštite prirode te na Poslovnom odjelu.

Maja Mikulec Rogić rođena je 2. rujna 1978. u Karlovcu. Diplomirala je njemački jezik i književnost te češki jezik i književnost 2003. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na Veleučilištu u Karlovcu radi kao vanjski suradnik od 2011., a stalno je zaposlena od 2015. godine. Izvodi nastavu njemačkog jezika struke na stručnim prijediplomskim studijima Ugostiteljstvo, Sigurnost i zaštita, Mehatronika i Strojarstvo.