Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Kultura u proizvodnji maslaca,
voditelji: Iva Dolenčić Špehar i Darija Bendelja Ljoljić

Datum i vrijeme:
petak 14.5.2021., 12:00 - 13:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
ONLINE RADIONICA

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji

Topic: Festival znanosti

Time: May 14, 2021 12:00 PM Warsaw

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/85883515016?pwd=dTlITmh3Yk9sd2RjcXRMaElIM2RzUT09

Meeting ID: 858 8351 5016

Passcode: 638553

 

Maslac je mliječni proizvod s visokim udjelom mliječne masti, koristi se kao namaz i/ili dodatak hrani. Dobiva se postupkom butrifikacije svježeg ili fermentiranog vrhnja. Maslac proizveden od svježeg vrhnja ima blago izraženu aromu dok maslac proizveden od fermentiranog vrhnja karakterizira intenzivnija aroma. Fermentacija vrhnja rezultat je djelovanja dodane mikrobne kulture u čijem su sastavu najčešće prisutne Lactococcus lactis subsp. cremoris, Lactococcus lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis i Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris. Upravo je intenzivnija aroma jedan od mogućih razloga slabije potražnje fermentiranog maslaca na našem tržištu. Odgovore na pitanja zašto je važna kultura i kako se izrađuje fermentirani maslac, dobit ćete sudjelovanjem na našoj radionici.

Biografija:

Iva Dolenčić Špehar

Nakon stjecanja diplome, 2005. godine postaje djelatnik Zavoda za mljekarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Poslijediplomski doktorski studij Poljoprivredne znanosti na Agronomskom fakultetu Zagrebu završava 2014. godine. Sudjeluje u izvođenju nastave za studente preddiplomskih i diplomskih studija iz predmeta Prerada mlijeka na OPG-u, Mljekarska mikrobiologija, Sirarstvo,  Biokemija i tehnologija zrenja sireva, Fermentirana mlijeka, Tehnologija proizvodnje vrhnja, maslaca i mliječnih deserata.

https://bib.irb.hr/lista-radova?autor=270491

 

Darija Bendelja Ljoljić

Diplomirala je 2009. godine na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu gdje se 2010. godine zapošljava kao znanstveni novak, upisuje Poslijediplomski doktorski studij, a 2018. obranila je i doktorski rad. Sudjeluje u izvođenju vježbi na preddiplomskom i diplomskom studiju. Tijekom diplomskog studija nagrađena je Rektorovom i Dekanovom nagradom. Dobitnica je jednokratne novčane potpore za dosadašnji trud i poticaj u daljnjem studiranju Zaklade Agronomskog fakulteta. Bila je suradnica na međunarodnom FP7 projektu, jednom znanstvenom projektu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i jednom VIP projektu. Objavila je 11 radova iz skupine a1, 6 radova iz skupine a3, te sudjelovala na 6 znanstvenih skupova u Hrvatskoj i inozemstvu.

https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/320402?autor=320402