Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Mikroplastika – svuda oko nas,
Josipa Papac, Stefani Tonković i Zlata Hrnjak Murgić

Datum i vrijeme:

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
SNIMKA - Predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji

Predavanje će dati uvid u vrlo aktualni globalni problem današnjice – mikroplastiku. Naime, mikroplastika je poslijednjih nekoliko godina prepoznata kao onečišćivalo koje potencijalno predstavlja veliki rizik i opterećenje za okoliš te je tako znanstvenoj zajednici dan još jedan veliki izazov kako se nositi sa istraživanjem, ali i ponuditi potencijalna rješenja u tom pogledu. Mikroplastika nastaje uglavnom kao posljedica neodgovornog ponašanja stanovništva prilikom uporabe plastičnih proizvoda, ali i neadekvatnih postupaka zbrinjavanja. Predavanjem će biti dan pregled osnovnih definicija i kategorija mikroplastike, izvori te utjecaj na okoliš i zdravlje ljudi. Osim toga, biti će dan niz konkretnih primjera koji dokazuju prisutnost mikroplastike u vodama, sedimentu, živim organizmima. Posljednji dio predavanja će biti predložena rješenja po pitanju problematike mikroplastike u okolišu te pripadna zakonska ograničenja i preporuke. Nastajanje, sudbina i ponašanje mikroplastice u okolišu istražuje se u sklopu znanstveno-istraživačkog projekta ReMiCRO, financiranog od strane nacionalne zaklade za znanost (HRZZ).

https://www.youtube.com/watch?v=38EiluYSAiI

Biografija:

Josipa Papac

Diplomirala je 2017. godine na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu te se potom zapošljava kao asistent i upisuje doktorski studij na istom. Područje istraživanja odnosi se uglavnom na napredne procese pročišćavanja vode onečišćene farmaceuticima i mikroplastikom te ispitivanjima toksičnosti. Sudjeluje na nekoliko nacionalnih i međunarodnih znanstvenih projekata kao stručni suradnik. Aktivni je član nekoliko domaćih i međunarodnih društava. Dobitnica je Rektorove nagrade 2017. godine.

 

Stefani Tonković

Rođena u Zagrebu 1995. godine. Diplomirala je na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu 2020. godine. Trenutno je zaposlena kao asistent i pritom aktivno sudjeluje u nastavnom, ali i znanstveno-istraživačkom radu. Područje znanstvenog istraživanja odnosi se na napredne oksidacijske procese pročišćavanja vode onečišćene farmaceuticima i mikroplastikom te sinteza novih materijala uglavnom fotokatalizatora. Sudjelovala je na nekoliko znanstvenih konferencija.

 

Zlata Hrnjak Murgić

Profesorica je na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu gdje je zaposlena od 1985 godine. Područje stručnog i znanstvenog interesa su polimerni materijali; njihova primjena kao ambalažni materijali za pakiranje hrane, materijali smanjene gorivosti, kompozitni materijali te recikliranje plastike i gume.

Predaje više kolegija iz područja polimernih materijal i recikliranja, a bila je mentorica više doktorskih, diplomskih i završnih radova. Objavila je više od 100 radova, od toga 68 su znanstveni radovi, autorica je znanstvene knjige te sveučilišnog priručnika, skripta. Također, vodila je nekoliko znanstveno istraživačkih projekta i članica je više znanstvenih i stručnih društava.