Mjesto događanja:
zbog epidemioloških mjera, svi materijali (posteri, plakati, prezentacije, videozapisi) biti će postavljeni na web stranicu:
https://festivalznanostivk.wordpress.com/

The love affair between science and poetry - Scientists and poets are more alike than you might think,
Mirela Dobutović

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 10.5.2021., 8:00 - 22:00
utorak 11.5.2021., 8:00 - 22:00
srijeda 12.5.2021., 8:00 - 22:00
četvrtak 13.5.2021., 8:00 - 22:00
petak 14.5.2021., 8:00 - 22:00
subota 15.5.2021., 8:00 - 22:00

Mjesto održavanja:
FESTIVAL ZNANOSTI - VINKOVCI

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, srednja škola

Lokacija (prostorija):
web stranica festivalznanostivk.wordpress.com

Detalji

Poezija i znanost se mnogima čine kao dvije nespojive suprotnosti, no kroz stoljeća mnogi poznati znanstvenici i pjesnici dokazuju upravo suprotno. Upravo tim nespojivim suprotnostima pozabavit ćemo se u ovoj prezentaciji i pokušat ćemo pronaći odgovore u znanosti i književnosti. I poezija i znanost se bave temeljnim životnim pitanjima, usredotočene su na detalje i neke posebnosti. Poezija i znanost ne smiju biti neodređene i nejasne. I poezija i znanost ovise o metaforama koje su  glavno sredstvo davanja pojašnjenja i obrazloženja pojedinih promišljanja, stavova, vjerovanja i dokazanih znanstvenih činjenica. Određenu “dozu” logike zahtjeva i znanost i poezija. Imati neku misao, i tu istu misao sprovesti u djelo osnovna je premisa i za provođenje eksperimenata i za pisanje. I poezija i znanost teže napretku, budućnosti i sutrašnjici, a kad je posao završen, pjesma napisana, a znanstvena teza potvrđena potrebna je introspekcija. Pjesnici će svoju introspekciju pronaći u promišljanjima slušatelja ili čitatelja, dok će znanstvenici introspekciju obaviti kroz propitivanje etapa svoga rada i gdje li su možda pogriješili. Čini se, što je veća međuovisnost poezije i znanosti, to je veće sveobuhvatno poimanje svijeta.

Biografija:

Mirela Dobutović, prof. engleskog jezika i književnosti i povijesti je rođena 2. listopada 1977. godine u Osijeku. Osnovnu školu je pohađala u Osijeku, nakon čega upisuje II. Gimnaziju u Osijeku. Upisuje i završava nekoliko fakulteta. Tijekom studija 1998. godine odlazi raditi i studirati u Sjedinjene Američke Države. Početkom 2000. godine  počela je raditi u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Vinkovcima, no prije nego je dobila stalni posao radila je i u nekoliko drugih srednjih škola na području grada. Redovito se stručno usavršavala u svojoj struci, u korištenju IKT-a u nastavi i poslu, te u drugim područjima. Koordinator za građanski odgoj i obrazovanje postaje 2015. godine kada i napreduje u zvanje profesora mentora. U siječnju 2020. godine napreduje u zvanje profesora savjetnika. Često i rado sudjeluje u projektima, izložbama i manifestacijama koje su bitne za kulturnu i javnu djelatnost škole a samim tim i za njen profesionalni razvoj.

mireladobut@gmail.com