Mjesto događanja:
zbog epidemioloških mjera, svi materijali (posteri, plakati, prezentacije, videozapisi) biti će postavljeni na web stranicu:
https://festivalznanostivk.wordpress.com/

„Vedska matematika“,
voditelji: Anita Karaban

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 10.5.2021., 8:00 - 22:00
utorak 11.5.2021., 8:00 - 22:00
srijeda 12.5.2021., 8:00 - 22:00
četvrtak 13.5.2021., 8:00 - 22:00
petak 14.5.2021., 8:00 - 22:00
subota 15.5.2021., 8:00 - 22:00

Organizacija:
FESTIVAL ZNANOSTI - VINKOVCI

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
predškolski uzrast, osnovna škola, srednja škola

Lokacija (prostorija):
web stranica

Detalji:

Vedska kultura je tisućljećima inspirirala pjesnike, filozofe, umjetnike i znanstvenike Istoka i Zapada. Već su i stari Grci poznavali i cijenili kulturu Veda. Vede su pisane sanskrtom , drevnim jezikom iz kojega su se razvili takozvani indoeuropski jezici; germanski, romanski , slavenski i drugi jezici.

Vedska matematika, mentalna je jednolinijska aritmetika u kojoj nije potrebno ispuniti cijelu stranicu brojeva da bismo nešto izračunali.

Tako na primjer troznamenkasti broj pomnožiti s troznamenkastim brojem,  pomoću vedske matematike , možemo izračunati u samo … 5 do 10 sekundi!!!!

Početkom 20.stoljeća Bharati Krsna, koji se bavio sanskrtom, matematikom, poviješću i filozofijom , sakupio  je odbačene tekstove, na sanskrtu, s nazivom Ganita Sura-matematika od strane nekih znanstvenika koji tu nisu vidjeli nikakvu matematiku.

Nakon dugoga i pažljivoga proučavanja, došao je do 16 sutri ili  formula zapisanih riječima kojima se na jednostavan način rješavaju svi problemi matematike u granama aritmetike, algebre i dijela diferencijalnoga računa.

U radionici će učenici oduzimati množiti, zbrajati  i kvadrirati pomoću  tri od 16 sutri ili formula;

1. Sve od devetke, a zadnju od desetke,

2. Sa jedan više od prethodnog

3. Okomito i dijagonalno

Biografija:

Anita Karaban

Rođena 30. 10.1970. u Vinkovcima. Diplomirala  na odjelu za matematiku PMF-a u Zagrebu u veljači 1995.

 Zaposlena u Poljoprivredno šumarskoj školi Vinkovci gdje uz redovnu nastavu matematike i fizike  popularizira matematiku i fiziku te potiče razvoj  matematičkih vještina i kompetencija učenika kroz zabavan i neformalan način  projektima, natjecanjima, radionicama i izložbama na razini škole tijekom cijele godine u kojima kao mentor potiče istraživački rad učenika, timski rad, ističe važnost matematike i fizike u svakodnevnom životu te primjenjuje informacijske i komunikacijske tehnologije. Potiče kreativnost učenika kao i razvoj kritičkoga mišljenja. Na županijskoj te državnoj razini je aktivan sudionik. Izlaže primjere iz vlastite prakse i metodike nastave matematike i fizike.

e-mail    anitakaraban@gmail.com

U radionici sudjeluju i Nikolina Mijić, Mislav Matanović , Ana Lučić, Andrija Lučić, Dejana Galijaš, Valentina Debelić - učenici drugih  razreda Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci