Mjesto događanja:
zbog epidemioloških mjera, svi materijali (posteri, plakati, prezentacije, videozapisi) biti će postavljeni na web stranicu:
https://festivalznanostivk.wordpress.com/

Brownovo gibanje,
Spomenka Hardi i učenice Marinka Andraković i Tina Pašalić

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 10.5.2021., 8:00 - 22:00
utorak 11.5.2021., 8:00 - 22:00
srijeda 12.5.2021., 8:00 - 22:00
četvrtak 13.5.2021., 8:00 - 22:00
petak 14.5.2021., 8:00 - 22:00
subota 15.5.2021., 8:00 - 22:00

Organizacija:
FESTIVAL ZNANOSTI - VINKOVCI

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
predškolski uzrast, osnovna škola, srednja škola

Lokacija (prostorija):
web stranica festivalznanostivk.wordpress.com

Detalji:

S obzirom da se ovogodišnjim Festivalom znanosti, između ostalog, obilježavaju godišnjice vezane uz važna otkrića, mišljenja smo da bi bilo prigodno obilježiti rad Alberta Einsteina koji je rođen u ožujku, a umro u travnju. Kada svjetlost obasja dio prostorije, možemo uočiti nasumično gibanje čestica prašine. Nas je, kao i Einsteina, zanimalo zašto se te čestice gibaju kaotično. Mi smo eksperimentalnim istraživanjem dokazale i objasnile Brownovo gibanje. U prvom smo pokusu pomoću mikroskopa proučavale kretanje čestica peluda u vodi. Uočile smo da se čestice gibaju nepravilno, po izlomljenim crtama. U drugom pokusu smo koristile zračni stol i magnete. Kako bismo dodatno istražile što se događa sa česticom peludi u fluidima, koristile smo i digitalne Phet simulacije. Nakon provedenih istraživanja došle smo do zaključka da se molekule fluida neprestano gibaju i tako se sudaraju međusobno, ali i sa česticama koje vidimo pod mikroskopom. Zbog velikog broja sudara s molekulama fluida čestice se gibaju nasumično. Nadamo se da ćemo, predstavljajući istraživanje Brownova gibanja, pokazati sudionicima kako su istraživanja važna za svakodnevni život i njegovu kvalitetu i potaknuti druge učenike na istraživački rad.

Biografija:

Spomenka Hardi

  • zvanje: mag. educ. math. et phys.
  • profesorica fizike u Gimnaziji A. G. Matoša, Đakovo
  • e mail: spomenka.hardi@skole.hr
  • životopis:

Rođena 1967. u Đakovu gdje je završila osnovnu i srednju školu, a studij matematike i fizike 1991. godine na Pedagoškom fakultetu u Osijeku. Predaje fiziku u Gimnaziji A. G. Matoša, Đakovo. Voditeljica je Županijskoga stručnoga vijeća nastavnika  fizike u gimnazijama Osječko-baranjske županije od 2010. godine. 2018. god. promovirana je drugi puta u zvanje profesora savjetnika. Redovito se stručno usavršava putem online edukacija i edukacija na lokalnim i državnim stručnim skupovima. Aktivno je sudjelovala na mnogim stručnim supovima kao predavač ili voditelj radionice. U školi organizira stručno-znanstvena predavanja, a već dvanaest godina organizira Zimsku školu fizike za učenike i nastavnike srednjih škola Osječko-baranjske županije. Sudjelovala je u ISE projektu i u  pilot projektu e-Škole. Od lipnja 2017. do rujna 2018. bila je član Projektnog tima EU Projekta unapređenja obrazovnog sustava u predmetnom području fizike u općem i strukovnom srednjoškolskom obrazovanju Phys-Me. Suautor je Kurikuluma dodatne nastave fizike i priručnika za nastavnike - Laboratorijske vježbe iz fizike. Autor je Metodičkih preporuka objavljenih na stranicama Škole za život.

  • suradnice u pripremi predavanja i u izlaganju, učenice:

Marinka Andraković, učenica 3. b  razreda Gimnazije A. G. Matoša, Đakovo

Tina Pašalić, učenica 3. b razreda  Gimnazije A. G. Matoša, Đakovo