Popping the Culture: How Much Do You Know about Anglophone Popular Culture?,
voditeljice: Ljubica Matek, Jasna Poljak Rehlicki, Valentina Markasović i Saška Petrović

Datum i vrijeme:
petak 14.5.2021., 16:40 - 17:25

Organizacija:
II. gimnazija Osijek, Ul. Kamila Firingera 5, 31 000, Osijek

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
učenici II. gimnazije

Lokacija (prostorija):
II. GIM

Detalji:

Radionica će se održati u obliku kviza znanja o popularnoj kulturi anglofonih zemalja. Ciljana publika su potencijalni budući studenti engleskog jezika i književnosti koji na ovaj zabavan i poučan način mogu provjeriti svoje znanje, naučiti nešto novo i dodatno se zainteresirati za bogatu i utjecajnu kulturu koja je zahvaljujući dominaciji engleskog jezika i kulturne proizvodnje (književnost, film, glazba, video igre…) na engleskom jeziku zapravo postala globalna popularna kultura.

Biografija:

Voditeljice:

Doc. dr. sc. Ljubica Matek - docentica, Filozofski fakultet u Osijeku

Doc. dr. sc. Ljubica Matek na Odsjeku za engleski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Osijeku predaje niz kolegija iz književnosti na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini. U projektima popularizacije znanosti aktivna je od akad. godine 2012./2013. kada započinje s projektom Otvoreni četvrtak na Filozofskom fakultetu u Osijeku, koji se provodi i danas. Objavila je dvije suuredničke knjige, niz znanstvenih radova te sudjelovala na brojnim međunarodnim znanstvenim skupovima kao izlagač i organizator. Stručno se usavršavala u Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu. Osnivačica je i voditeljica Centra za popularnu kulturu na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Područja od osobitog znanstvenog interesa uključuju popularnu kulturu, gotičku i fantastičnu književnost, film i filmske adaptacije književnosti te prikaze obitelji u suvremenoj anglofonoj književnosti.

http://www.ffos.unios.hr/anglistika/ljubica-matek

 

Doc. dr. sc. Jasna Poljak Rehlicki - docentica, Filozofski fakultet u Osijeku

Doc. dr. sc. Jasna Poljak Rehlicki predaje američku književnost i pisanje znanstveno-istraživačkog rada na preddiplomskom studiju engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Stručno se usavršavala u Sjedinjenim Američkim Državama kad stipendistica Fulbright stipendije te u Ujedinjenom Kraljevstvu u sklopu međunarodnog Erasmus projekta. Od 2015. godine je su-voditeljica projekta Otvoreni četvrtak i članica Centra za Sjevernoameričke studije i Centra za popularnu kulturu.  Uže područje interesa joj je američka ratna književnost te komparativna književnost, a do sada je objavila desetak znanstvenih radova i jednu suuredničku knjigu.

http://www.ffos.unios.hr/anglistika/jasna-poljak-rehlicki

 

Valentina Markasović, studentica 1. godine diplomskog studija engleskog jezika i književnosti (nastavnički smjer) i povijesti (nastavnički smjer)

Saška Petrović, studentica 1. godine preddiplomskog studija engleskog jezika i književnosti i sociologije