LEONARDO DA VINCI – SLIKAR, KIPAR, ARHITEKT, IZUMITELJ, MATEMATIČAR I INŽENJER – RENESANSNI GENIJ,
autori: Ramona Sajler, Matea Bogut, Dora Repinac i Irena Kišmartin

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 10.5.2021., 8:00 - 19:00
utorak 11.5.2021., 8:00 - 19:00
srijeda 12.5.2021., 8:00 - 19:00
četvrtak 13.5.2021., 8:00 - 19:00
petak 14.5.2021., 8:00 - 19:00

Organizacija:
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Ulica cara Hadrijana 10d, CAMPUS Osijek

Vrsta događanja:
poster

Publika:
predškolski uzrast, osnovna škola, srednja škola, studenti i građanstvo

Lokacija (prostorija):
FOOZOS, nastavna zgrada, I. kat, Ulica cara Hadrijana 10d, Osijek

Detalji:

Leonardo da Vinci bio je poznati talijanski slikar, arhitekt, izumitelj, glazbenik, kipar, mislilac, matematičar i inženjer - višestruko nadaren čovjek iznimne znatiželje za novim spoznajama. 1478. postao je samostalan slikar. Oko 1482. ušao je u službu kod Ludovika Sforze, milanskog vojvode, gdje je radio kao arhitekt i inženjer.

Oko 1496. upoznao je talijanskog matematičara Lucu Paciolia s kojim je proučavao Euklida. Leonardo mu je asistirao u slavnom djelu Divina Proportione, raspravi o estetskom konceptu zlatnog reza. 

Biografija:

Ramona Sajler, studentica

Ramona Sajler studentica je 3. godine Integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog Učiteljskog studija na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti. Voli književnost, umjetnost, prirodu i djecu zbog čega je i odabrala biti učiteljicom.

 

Matea Bogut, studentica

Matea Bogut, ekološki tehničar, studentica je 1. godine stručnog studija Sigurnost i zaštita na Veleučilištu u Karlovcu. Dugogodišnja je aktivna članica DVD Retfala, Osijek. Treću godinu zaredom sudjeluje na Festivalu znanosti. Sudjelovala je kao volonterka tehničkog tima na konferenciji Kopački rit jučer, danas sutra 2018. i s posterskim priopćenjem na istoj konferenciji 2019. godine. Voli prirodu i sport.

 

Dora Repinac, studentica

Dora Repinac studentica je 3. godine Integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog Učiteljskog studija na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti. Kreativna je, voli timski rad, znanost i sve vrste umjetnosti. Po drugi puta sudjeluje na Festivalu znanosti.

 

Irena Kišmartin, univ. spec. techn. aliment, stručna suradnica u znanosti i visokom obrazovanju

Irena Kišmartin profesorica je biologije i kemije, sveučilišna specijalistica sigurnosti i kvalitete hrane (univ. spec. techn. aliment.). Stručna je suradnica u znanosti i visokom obrazovanju na Katedri za prirodoslovlje na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti. Sudjeluje u praktikumskoj i terenskoj nastavi prirodoslovne skupine predmeta.