Web dizajn i (ne)kultura,
autori: Mirko Köhler, Ivica Lukić i Luka Omrčen

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 10.5.2021., 8:00 - 20:00
utorak 11.5.2021., 8:00 - 20:00
srijeda 12.5.2021., 8:00 - 20:00
četvrtak 13.5.2021., 8:00 - 20:00
petak 14.5.2021., 8:00 - 20:00
subota 15.5.2021., 8:00 - 20:00

Mjesto održavanja:
Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Kneza Trpimira 2B, HR-31000 Osijek

Vrsta događanja:
poster

Publika:
predškolski uzrast, osnovna škola, srednja škola, studenti i građanstvo

Lokacija (prostorija):
FERIT

Detalji

"Kultura je osnova svih oblika umjetnosti...". Pojednostavljeno gledano, dizajn web-a upravo je ono što smo mi sami i ono što nas predstavlja. Kultura u našem području i okolici uvjetuje web dizajn koji se oslanja na snažnu grafiku, ogromnu količinu teksta i nekad, potpuno neshvatljive kombinacije boja i oblika. Organizacija, funkcionalnost, jednostavnost i praktičnost, često su stavljene u drugi plan.

Brojne web stranice opterećene su 3D i animiranim efektima i to najčešće ne zato što bi dizajneri to tako napravili, već zato što na tome klijenti tvrdoglavo insistiraju. Upravo pri dizajnu logotipa, grafičkih materijala i posebno web-a definirana pravila se ne poštuju, jer umjesto da slijedimo pravila koja će nas pravilno kvalificirati za ono što radimo, mi činimo ono upravo suprotno, tvrdoglavo držimo do svoje kulture.

Određene tvrtke vrlo često izgledaju kao da su došle iz prošlosti, a njihov grafički nastup jednostavno nema sve potrebne elemente koje se danas traže. Zbog toga, iako znatno bolji, proizvodi naših proizvođača gube na vanjskom tržištu. Neadekvatno se prezentiraju kod dobavljača, javnosti i što je najgore, na internetu, u medijima i na policama prodajnih prostora.

Navedeni poster prikazivat će kontrast između loših praksi u dizajnu web stranica i određena pravila koje je potrebno slijediti kako bi ispravili neke od navedenih grešaka opisanih u uvodnome tekstu.

Biografija:

Doc.dr.sc. Mirko Köhler - Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek

Mirko Köhler rođen je 1983 godine u Osijeku. Doktorirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku 2014 godine. Kolegiji na kojima je nositelji i suradnik su iz područja programiranja desktop i web aplikacija. Znanstvena istraživanja usmjerena su u područje kriptografije i razvrstavanja podataka.

https://www.ferit.unios.hr/fakultet/imenik-djelatnika/mkohler#anc

 

Doc.dr.sc. Ivica Lukić - Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek

Ivica Lukić rođen je 10.12.1981. godine u Konjicu. Nakon završetka osnovne škole 1997. godine u Đakovu upisuje se u opću gimnaziju A.G. Matoša gdje maturira s odličnim uspjehom. Nakon završetka gimnazije 2001. godine upisuje se na Elektrotehnički fakultet u Osijeku gdje i diplomira 2006. godine. Po završetku studija zapošljava se u tvrtki Inel d.o.o. gdje radi nešto manje od godinu dana. Nakon toga zapošljava se kao asistent na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku, te upisuje poslijediplomski doktorski studij, na kojem mu je mentor doc.dr.sc. Ninoslav Slavek. Doktorsku disertaciju pod naslovom „Simetralno razvrstavanje objekata uslužnih sustava“ obranio je 10. siječnja 2013. godine na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku (mentor: doc.dr.sc. Ninoslav Slavek). U suradničko zvanje višeg asistenta izabran je 1. ožujka 2013. U zvanje docenta izabran je u prosincu 2014. godine. Uže područje interesa i istraživanja su mu razvrstavanje objekata koji sadrže nesigurnost podjelom područja interesa na dijelove i izvođenje na paralelnim sustavima. Drugo područje interesa je kvaliteta programske podrške gdje sudjeluje u istraživanju zajedno s mentorom doc.dr.sc. Ninoslavom Slavekom.

https://www.ferit.unios.hr/fakultet/imenik-djelatnika/ilukic#anc

 

Luka Omrčen, mag.ing.comp. - Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek

Luka Omrčen rođen je 20.09.1994 godine u Osijeku. Magistrirao je na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku 2018. godine. Po završetku studija odlazi u IT industriju gdje radi nešto više od godinu dana. Nakon toga zapošljava se kao asistent na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku, te upisuje poslijediplomski doktorski studij. Znanstvena istraživanja usmjerena su u područje blockchain-a i web tehnologija.

https://www.ferit.unios.hr/fakultet/imenik-djelatnika/lomrcen#anc