Čarobni svijet mikroorganizama,
voditelji: Dajana Kučić Grgić, Marijana Vidaković, Luka Bera i Antonija Kovačević

Datum i vrijeme:
subota 15.5.2021., 10:00 - 12:00

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
Predškolski uzrast i niži razredi osnovne škole

Lokacija (prostorija):
Zavod za industrijsku ekologiju

Detalji

Mikroorganizmi su svugdje oko nas, na rukama, u kosi, mobitelu, u hrani i dr. Djeci stalno napominjemo operi ruke prije jela, operi zube prije spavanja, nemoj jesti hranu koja je pala na pod i onda nas dijete pita zašto? Kroz različite načine pokušavamo to slikovito objasniti, ali dijete i dalje ima puno pitanja, kakve je boje, da li hoda, da li je on dobar ili loš? Kako odgovoriti na sva ta brojna pitanja? Ove godine u sklopu Festivala znanosti na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zavodu za industrijsku ekologiju pokušati ćemo odgovoriti na dječja pitanja. Radionica će se bazirati na upoznavanju mikroorganizama koji su oko nas, kakve su boje, gdje rastu, da li se kreću, kako ih uzgojiti, kakve su boje podloge na kojima ih uzgajamo, da li ih možemo obojiti da ih lakše prepoznamo? Djeca će imati priliku sve to vidjeti i raditi. Koristiti će mikroskop pomoću kojeg će mikroskopirati mikroorganizme raznih boja, peteljku lista, ljusku luka, kose i dr.

Biografija:

Doc. dr. sc. Dajana Kučić Grgić rođena je 1986. u Rijeci. 2005. upisala preddiplomski studij, a po završetku diplomski i doktorski studij Kemijsko inženjerstvo na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Od 2011. zaposlena je u Zavodu za industrijsku ekologiju navedenog Fakulteta. Doktorirala je 2014. godine, a u rujnu 2018. izabrana je u zvanje docenta. Koristi se engleskim i talijanskim jezikom. Sudjeluje u znanstveno-istraživačkom radu u Zavodu za industrijsku ekologiju Fakulteta u sklopu domaćih i EU projekta te u vidu stručnih suradnji. U vremenu od 2011. do sad objavila je preko 30-ak znanstvenih radova. Bila je članica znanstvenog-organizacijskog odbora međunarodnog skupa i članica je znanstvenih i stručnih društava. Link: https://bib.irb.hr/lista-radova?autor=325141

 

Marijana Vidaković rođena je 1971. Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završila u Zagrebu. Od 1998. zaposlena na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije. U Zavodu za industrijsku ekologiju aktivno sudjeluje u izvođenju laboratorijskih vježbi, te kao suradnik na znanstvenim i istraživačkim projektima.

 

Antonija Kovačević rođena je 1994. godine u Zagrebu. Svoje obrazovanje započinje u Osnovnoj školi Dugo Selo te ga nastavlja upisom u opću gimnaziju Tituš Brezovački u Zagrebu. 2015. upisuje se na preddiplomski studij Kemija i inženjerstvo materijala na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnica je Rektorove nagrade za akademsku godinu 2017./2018. U 2018. godini sudjeluje na ISU Green konferenciji, na skupu Ružičkini dani, na Sajmu ideja te je sudjelovala u MOL FRESHHH 2018 programu. U rujnu 2018. godine obranila je završni rad. Obrazovanje nastavlja upisom diplomskog studija Kemija i inženjerstvo materijala na istom Fakultetu. Do sada ima objavljen jedan znanstveni rad.

 

Luka Bera rođen je u Zagrebu 1995. Završio je 2. Gimnaziju u Zagrebu i student je Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije na smjeru Kemijsko inženjerstvo. Trenutno je na 3. godini studija te piše završni rad na temu Određivanje antibakterijske aktivnosti ksenobiotika pod mentorstvom doc. dr. sc. Dajane Kučić Grgić te se ujedno bavi znanstvenom djelatnošću u području kompostiranja biorazgradivog otpada. Bio je demonstrator u Zavodu za analitičku kemiju, a trenutno obavlja dužnosti demonstratora u Zavodu za industrijsku ekologiju. Aktivno govori engleski jezik, a pasivno talijanski jezik.

NAPOMENA:
Kompletan program događanja tijekom Festivala znanosti u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, te sažetke i životopise predavača, možete preuzeti ovdje:

Festival Znanosti Zagreb 2019