Otkrijte mikrosvijet elektronskim mikroskopom, voditeljica: Jelena Macan*

Datum i vrijeme: 
Četvrtak, 19. travnja 2018. - 13:00 do 16:00
Prostorija: 
I. kat
Napomena: 
*Trajanje radionice je oko 45 minuta uz maksimalan broj od 6 sudionika. Radionica se ponavlja u predmetnom periodu, a obavezna je prethodna prijava sudjelovanja na jmacan@fkit.hr ili na 01/4597 236
Vrsta događaja: 
Radionica
Publika: 
5., 6., 7. i 8. razred osnovne škole, 1., 2., 3. i 4. razred srednje škole
Sažetak: 

Mnoga otkrića u povijesti znanosti možemo zahvaliti razvoju mikroskopije. Nakon dva i pol stoljeća otkrivanja mikro-svijeta svjetlosnim mikroskopom, 1930-ih izumljen je elektronski mikroskop da bi se nadišla ograničenja koje povećanju postavlja valna duljina svjetlosti. S povećanjima koja danas prelaze 1 000 000 puta, elektronski mikroskop otvorio nam je pogled u svijet istinski malenog, tako da je vrhunskim mikroskopima moguće izravno promatrati pojedine atome u kristalnoj rešetki. Elektronski mikroskopi postali su nezaobilazan alat znanosti i tehnologije 21. stoljeća. Njima se proučava sve, od živih bića do elektroničkih sklopova. U ovoj radionici posjetitelji će imati prilike elektronskim mikroskopom pogledati nekoliko više ili manje svakodnevnih tvari, a mogu i sami donijeti predmete koje bi željeli vidjeti pod mikroskopom.

Biografija: 

Jelena Macan profesor je na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, gdje se bavi istraživanjem i kemijskom pripravom inovativnih materijala. Dobitnik je državne nagrade za znanost znanstvenom novaku u području tehničkih znanosti za 2006. Objavila je brojne znanstvene radove i održala nekoliko javnih predavanja. Kao tajnica Hrvatskog mikroskopijskog društva, ovom radionicom nastoji upoznati širu zainteresiranu javnost s elektronskom mikroskopijom.