Znanost papirnatih aviona – zašto je Bernoulli zakon, voditelji: Alexandra Spencer i Toni Pralas

Datum i vrijeme: 
Srijeda, 18. travnja 2018. - 10:30 do 11:30
Vrsta događaja: 
Radionica
Publika: 
predškolski uzrast i niži razredi osnovne škole
Sažetak: 

Od legendi o Ikaru do da Vincijevih letećih strojeva, tijekom eona, ljudska vrsta sanjala je letenje.

S uspjehom braće Wright početkom 20. stoljeća, san o letenju s pomoću strojeva konačno je postao stvaran. Znanstvenici i avanturisti spoznali su i ukrotili sile koje omogućuju let, a to su sile koje su nas odvele na Mjesec, i dalje ‒ iza granica našeg Sunčeva sustava. Koje su to tajanstvene sile? Što to omogućuje let? Što sprječava avion da padne s neba na zemlju? Na radionici ćemo predstaviti zakone koji upravljaju letom ptica, ali i kontroliraju rakete, jedrilice, i nama omiljene ‒ papirnate avione!

Prikazat će se i kratka, ali zanimljiva priča o povijesti početaka letenja i uključiti smiješne primjere neuspješnih pokušaja. Na kraju radionice održat će se natjecanje u izradi papirnatih aviona i dodijeliti nagrade najboljima.

Biografija: 

Alexandra Spencer je bivša konzultantica koja živi u Dubrovniku. Završila je studij Električnog inženjerstva i računalnih znanosti na Sveučilištu u Teksasu. Aktivni je član Aerokluba Nimbus iz Dubrovnika. Upravlja jednomotornim zrakoplovima od 2004. godine.

Toni Pralas radi u Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži (CARNET). 2001. godine diplomirao je na studiju Primijenjenog računarstva u Dubrovniku. Prvi put samostalno je poletio 1998. godine. Tajnik je Aerokluba Nimbus.