Veliki prasak – najvažnije znanstveno otkriće svih vremena i zašto ga moramo poznavati, Dario Hrupec

Datum i vrijeme: 
Utorak, 17. travnja 2018. - 14:30 do 15:15
Utorak, 17. travnja 2018. - 15:30 do 16:15
Prostorija: 
Predavaonica 60
Vrsta događaja: 
Predavanje
Publika: 
predškolski uzrast i niži razredi osnovne škole, 5., 6., 7. i 8. razred osnovne škole, 1., 2., 3. i 4. razred srednje škole, djeca s posebnim potrebama, za ostalu javnost
Organizator: 
Odjel za fiziku
Sažetak: 

Naslov i podnaslov ovog predavanja preuzeti su iz knjige Simona Singha, izvorno objavljene 2004. godine, a na hrvatski prevedene 2007. Bit će prikazane četiri klase potvrda teorije velikog praska - najboljeg opisa razvoja svemira kojeg zasad imamo - te najnovija opažanja relevantna za korekcije kozmoloških parametara. Konačno, bit će pokazano zašto teorija velikog praska NIJE "samo teorija", kao što se nažalost sve češće čuje.

Biografija: 

Doc. dr. sc. Dario Hrupec

Odjel za fiziku

dario.hrupec@fizika.unios.hr

Dario Hrupec docent je na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Osijeku. Bavi se visokoenergijskom gama-astronomijom. Član je međunarodne kolaboracije MAGIC, čiji su Čerenkovljevi teleskopi smješteni na kanarskom otoku La Palmi, i međunarodne kolaboracije CTA, čiji se teleskopi tek grade na La Palmi i Paranalu. Glavni je urednik časopisa Priroda te autor knjiga "Protiv nadnaravnoga" i "Ažurirani svemir".

 

http://www.fizika.unios.hr/dario-hrupec

095 5323214