Otkriće tekućih kristala i njihova uloga u LCD zaslonima, Silvija Šafranko

Datum i vrijeme: 
Ponedjeljak, 16. travnja 2018. - 09:45 do 10:30
Prostorija: 
P3
Napomena: 
Broj sudionika na predavanjima i radionicama je ograničen te je za sudjelovanje potrebna prethodna najava na aamic@kemija.unios.hr
Vrsta događaja: 
Predavanje
Publika: 
Učenici srednjih škola, studenti, građanstvo
Organizator: 
Odjel za kemiju
Sažetak: 

Tekući kristali su organske molekule koje posjeduju specifično stanje materije koje se nalazi između krutog i tekućeg stanja što pridonosi njihovim posebnim svojstvima. Upravo zbog sposobnosti samoorganizacije u pojedine faze, primjena tekućih kristala je ogromna te svakodnevna poput u LCD monitorima. Cilj predavanja je objasniti kako je otkriće tekućih kristala utjecalo na razvitak tehnologije i na svijet kakvog danas poznajemo. Također, cilj je i opisati ulogu tekućih kristala u pojedinim uređajima te objasniti način rada istih. 

Biografija: 

Silvija Šafranko, student, Odjel za kemiju,  silvija.cacinci@gmail.com, 099/675-1875

 

Pohađala sam srednju školu „Stjepan Ivšić“ u Orahovici te završila preddiplomski studij kemije na Odjelu za kemiju, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Trenutno sam studentica diplomskog studija kemije, istraživački smjer. Koautor sam rada objavljenog u časopisu Urolithiasis, te sam sudjelovala na simpozijima i kongresima u domaćoj (Simpozij studenata kemičara, 12. osječki urološki dani i 5. osječki nefrološki dani) i međunarodnoj recenziji (16. Ružičkini dani, Multinacionalni kongres mikroskopije). Aktivno sudjelujem u brojnim aktivnostima poput Dana otvorenih vrata Odjela za kemiju (2017.), Smotre Sveučilišta (2016., 2017.) i Festivala znanosti (2017.). Primila sam Rektorovu nagradu za akademsku 2016./2017. godinu.