Saša Mićanović: Kozmičko zračenje – prirodni laboratorij za fiziku visokih energija

Datum i vrijeme: 
Četvrtak, 19. travnja 2018. - 12:00 do 13:00
Vrsta događaja: 
Predavanje
Publika: 
2., 3. i 4. razred srednje škole, opća populacija
Sažetak: 

Zašto piloti imaju „beneficirani radni staž”? Koja je pozadina određivanja starosti metodom 14C? Zbog čega je izgrađen opservatorij koji je površinom veći od našega najvećeg poluotoka?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja pronaći ćete u povijesti kozmičkog zračenja, više od stotinu godina dugom putovanju obilježenom mnogobrojnim znanstvenim otkrićima. Krenut ćemo od kreativnosti znanstvene metode i kako je ona dovela do otkrića samoga kozmičkog zračenja, prijeći put prvih detekcija antimaterije i čestica najviših energija ikad zabilježenih u prirodi te doći do suvremenoga doba i izgradnje najvećeg i najosjetljivijeg opservatorija za gama-zračenje visokih energija (Cherenkov Telescope Array (CTA)).

 

Biografija: 

Doc. dr. sc. Saša Mićanović diplomirao je 2005. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu iz područja teorijske fizike elementarnih čestica, nakon čega ga je istraživanje je odvelo u smjeru eksperimentalnog rada. U svom znanstvenom radu prešao je put od neutrina, „najmanjih” konstituenata u prirodi, preko Higgsova bozona i kozmičkog zračenja najviših energija (na čemu je doktorirao 2013. g.), sve do „najvećih” objekata u Svemiru, poput aktivnih galaktičkih jezgri čije gama-zračenje opažamo teleskopima MAGIC. Trenutno radi u Laboratoriju za astročestičnu fiziku na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci te sudjeluje u nastajanju CTA-a, koji s preko 100 teleskopa predstavlja impresivni gama-opservatorij nove generacije.