Vrijeme je za priču! – komunikacija u medicini, Danijela Nujić, Marta Bolješić, Davor Jakuš

Datum: 

petak, 28 travnja, 2017 -
12:00 - 13:00
petak, 28 travnja, 2017 -
13:00 - 14:00
petak, 28 travnja, 2017 -
14:00 - 15:00
petak, 28 travnja, 2017 -
15:00 - 16:00

Vrsta događaja: 

Radionica

Publika: 

ST

Sažetak: 

Mnoga istraživanja su pokazala nedvojbene korisnosti razvijanja komunikacijskih vještina u liječnika. U samom odnosu između liječnika i pacijenta razvijene vještine omogućuju učinkovito prikupljanje anamnestičkih podataka, doprinose postavljanju točne dijagnoze, unaprjeđuju liječnikovo savjetovanje, približavaju pacijentima provođenje terapije te doprinose razvoju kvalitetnog odnosa između liječnika i pacijenta.  Brojni su razlozi nastanka poteškoća u komunikaciji između liječnika i pacijenta, liječnika međusobno, liječnika s općom populacijom te primjerice liječnika s medijima. Kulturne, obrazovne, socioekonomske različitosti, manjak suosjećanja u liječnika, loši međuljudski odnosi na poslu, poteškoće s prenošenjem informacija su samo neki od njih. Svi ovi razlozi mogu stvoriti probleme u komunikaciji i na taj način utjecati na ponašanje pojedinca koje potom određuje njegovo zdravlje, na kvalitetu dijagnostike i terapije u svakodnevnoj medicini te na kvalitetu same zdravstvene zaštite. Mnoge poteškoće u komunikaciji mogu se umanjiti, a ponekad i potpuno odstraniti ukoliko je liječnik upoznat s najčešćim problemima i načinima njihova rješavanja. Cilj ove radionice je prikazati polaznicima moguće izazove i probleme u komunikaciji s kojima se susreću liječnici te načine njihova prepoznavanja i mogućnosti rješavanja.

Biografija: 

Danijela Nujić, dr.med., Sveučilište J.J. Strossmayera, Medicinski fakultet Osijek, danijela.nujic@mefos.hr, Web stranica: https://scholar.google.hr/citations?user=aCdzaywAAAAJ&hl=en

Životopis:

Danijela Nujić (djevojački Tavić) rođena je 08.11.1990. u Osijeku. U I. gimnaziji u Osijeku maturira 2009. te upisuje Medicinski fakultet, koji završava 2015. godine. Diplomski rad piše uz mentorstvo profesora doktora znanosti Josipa Milasa pod naslovom Pokazatelji financijskog poslovanja HZZO-a od 2000. do 2014. godine. Na fakultetu je aktivna u udruzi MODUSte piše za studentski časopis GMO. U sklopu udruge CroMsic sudjeluje u brojnim aktivostima promocije zdravlja poput Svjetskog dana AIDS-a, Svjetskog dana bubrega i drugima. Na Festivalu znanosti sudjeluje 2013. godine s temom „Kako ćemo liječiti infekcije bakterijama u budućnosti?“. Iste te godine se natječe na natjecanju FameLab te osvaja prvo mjesto u Osijeku i sudjeluje na državnoj razini te pohađa kratak tečaj o popularizaciji znanosti. Tijekom fakulteta aktivno uči njemački jezik te usavršava engleski jezik. Pripravnički staž odrađuje u KBC-u Osijek te se potom zapošljava u ordinaciji obiteljske medicine u Orahovici gdje radi od 5. mjeseca 2016. do kraja 10. mjeseca 2016. godine, nakon čega počinje raditi na Medicinskom fakultetu u Osijeku kao asistent na Katedri za javno zdravstvo.

Marta Bolješić, student Medicinskog fakulteta Osijek, boljesic1997@gmail.com

Životopis:

Marta Bolješić, rođena 3.7.1997. u Osijeku, studentica je I. godine medicine u Osijeku. Stanuje u Bilju. Pohađala je osnovnu školu u Bilju, gdje je bila na jednom županijskom natjecanju  iz fizike u 8. razredu, te na državnom natjecanju iz likovnjaka u 6. razredu gdje je samostalno prezentirala obilježja poznate Baranjske kuće. Srednjoškolsko obrazovanje je stekla u III. gimnaziji Osijek s odličnim uspjehom. Većinom se isticala zbog kvalitetnih prezentacijskih vještina. U 3. razredu bila je na državnom natjecanju iz povijesti s radom "Osječki konjski tramavaj" te je osvojila 7. mjesto. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja završila je i tečaj medijacije. Aktivna je volonterka u udruzi CroMSiC te obavlja funkciju asistenta za odnose s javnošću.

Davor Jakuš, student Medicinskog fakulteta Osijek, davor.jakus@mefos.hr

Životopis:

Davor Jakuš rođen je 25. rujna 1996. godine u Vinkovcima. Pohađao je Osnovnu školu Antuna Gustava Matoša u Vinkovcima gdje sudjeluje na županijskim natjecanjima iz kemije. U 8. razredu osnovne škole sudjeluje u debati na temu spolno prenosivih bolesti i kontracepcije. Srednjoškolsko je obrazovanje završio u Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima gdje je maturirao 2015. godine s vrlo dobrim uspjehom. I tijekom srednje škole sudjeluje na županijskim natjecanjima iz biologije i kemije, te održava različite prezentacije za učenike osnovnih i srednjih škola. Godine 2015. upisuje studij kemije na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu, a 2016. studij medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. Dugogodišnji je član pjevačkog zbora, orguljaš i pijanist.

 

Prostorija: 

1. kat desno