Konstrukcije kroz potres i vrijeme, Filip Anić, Darko Kovač

Datum: 

petak, 28 travnja, 2017 -
09:00 - 10:00

Vrsta događaja: 

Radionica

Publika: 

5. i 6. raz. OŠ
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ

Sažetak: 

Radionica „Konstrukcije kroz potres i vrijeme“ ima u cilju pokazati učenicima kako djelovanje uzastopnih potresa može biti devastirajuće za konstrukciju ako se one kroz određeno vrijeme ne adaptiraju, rekonstruiraju ili održavaju. Učenici pri dolasku na radionicu upoznaju se s pravilima i kreću na osmišljavanje i izradu konstrukcija od štapića povezanih smokijima. U cilju im je osmisliti konstrukciju koja bi, po njihovoj procjeni bila najizdržljviija na uzastopne potrese. Prilikom završetka modela oni se  montiraju na potresni stol koji dalje simulira potrese u Northridge-u, El Centro-u i Banja Luci. Prilikom simulacije proučava se degradacija konstrukcija kroz vrijeme.

Biografija: 

Filip Anić, mag.ing.aedif.

Asistent

Građevinski fakultet Osijek

fanic@gfos.hr

https://www.linkedin.com/in/filip-anic-cro

Filip Anić rođen je 1. svibnja 1990. godine u Osijeku, diplomirao je 2016. godine na Građevinskom fakultetu Osijek i stekao akademski naziv magistar inženjer građevinarstva. Od stranih jezika poznaje engleski jezik Cambridge certifikat C1. Tijekom studija sudjelovao je na Erasmus+ programu razmjene studenata u svrhu studijskog boravka na Sveučilištu Sjeverna Rajna – Vestfalia u Aachenu, u svrhu rada na projektu „Sensitivity anlysis of Masonry on Variating Strength of its Constituents“ u okviru natječaja tvrtke Gamax Laboratory Solutions u 2015. godini. Sudjelovao je na ljetnoj školi Bauhaus Summer School na Sveučilištu Bauhaus u Weimaru (Njemačka) u 2015. godini. Dobitnik je rektorove nagrade za izvrstan rad iz predmeta Analiza nosivosti i naprezanja konstrukcija. Dobitnik je međunarodne nagrade (grupni rad) za projekt „Sensitivity Analysis of Masonry on Vaiating Strenght of its constintuents“ u okviru natječaja tvrte Gamax. Dobitnik je treće nagrade (grupni rad) za projekt samoodrživih kioska Osječkog Sveučilišta. Sudjelovao je u organizaciji međunarodne studentske konferencije ISUCCES 2014/15/16 kao organizator koordinator i član povjerenstva. Bio je voditelj projekta Špageti 2015/16 i Znanost uz kavu 2015/16 teje sudjelovao u brojnim humanitarnim akcijama. Bio je suradnik na znanstveno – istraživačkom projektu Mikro-model građevne nosive konstrukcije od uokvirenog ziđa za simulaciju djelovanja potresa Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Koautor je deset znanstvenih radova i tri zbornika radova.

 

Darko Kovač, arh.teh

Student

d4rkok@gmail.com

Darko Kovač rođen je 5.ožujka 1997. godine u Đakovu. Završio Građevinsko-geodetsku školu u Osijeku, smijer arhitektonski tehničar. Student je druge godine preddilomskog sveučilišnog studija građevine na Građevinskom fakultetu u Osijeku.

Član je Udruge studenata Građevinskog Fakulteta te ujedno i blagajnik.

Sudjelovao je:

- na Državnom natjecanju u znanjima i vještinama građenja učenica/ka graditeljskih i geodetskih škola u disciplini arhitektonske konstrukcije te ostvario 7. mjesto.

- na radionici i natjecanju u izradi maketa zgrada otpornih na potrese za učenike srednjih građevinskih škola (grupni rad) i ostvario 1. mjesto.

-u organizaciji međunarodne studentske konferencije ISUCCES 2016.

-u organizaciji Zimske kreativne škole „Graditelji snova“ te bio asistent na radionicama „Zgradotres“ i „Mostovi od špageta“.

-u organizaciji humanitarne akcije „Božićna zvijezda“.

 

Prostorija: 

Laboratorij