Biološki satovi, Marijana Ivkić, Martina Gucek, Ana Amić

Datum: 

četvrtak, 27 travnja, 2017 -
17:00 - 18:00

Vrsta događaja: 

Predavanje

Publika: 

2.,3., i 4. raz. SŠ
OP
ST

Sažetak: 

Sav živi svijet izložen je promjenjivim okolišnim uvjetima, kojima upravljaju kretnje nebeskih tijela – Zemlje, Mjeseca i Sunca. Tako primjerice, kako se Zemlja okreće oko svoje osi u odnosu na Sunce, živi svijet biva izložen ritmičkim varijacijama intenziteta svjetlosti, temperature, relativne vlaga, tlaka i dr. Iako promjene u okolišu mogu biti ekstremne, obično su i predvidljive pa je često od velike koristi za životinje sposobnost usklađivanja vlastitih aktivnosti s određenim vremenskim periodom. Zbog toga ponašanje živog svijeta nije uvijek isto, već se mijenja kako bi se što bolje prilagodilo dobu dana, godišnjem dobu, izmjeni plime i oseke i sl. Kako bi to postigle, biljke i životinje imaju svoje unutrašnje biološke satove.

Biografija: 

Marijana Ivkić, student, Odjel za biologiju, marijana4ivkic@gmail.com

Marijana Ivkić je rođena 13. veljače 1994. godine u Vinkovcima. Završila je osnovnu školu Vladimira Nazora u Bošnjacima te Prirodoslovno-matematičku gimnaziju u Županji. 2012. godine je upisala preddiplomski studij biologije na Odjelu za biologiju, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a 2015. diplomski sveučilišni studij Biologije i kemije; smjer: nastavnički

 

Martina Gucek, student, Odjel za biologiju, martina2205993@gmail.com

Martina Gucek je rođena 22. svibnja 1993. godine u Požegi, gdje je završila osnovnu školu Dobriše Cesarića te Katoličku- klasičnu gimnaziju. 2012. godine upisala je preddiplomski studij biologije na Odjelu za biologiju, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a 2015. diplomski sveučilišni studij Biologije i kemije; smjer: nastavnički.

 

Ana Amić, asistent, Odjelzakemiju, aamic@kemija.unios.hr

Studirala sam na Odjelu za biologiju, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, gdje sam diplomirala 2012. godine s prosječnom ocjenom na studiju 4,89. Tijekom studija primila sam Rektorovu nagradu i nagradu Lions kluba Osijek. Od veljače 2013. radim kao asistent na Odjelu za biologiju u Osijeku, a od veljače 2017. godine radim na Odjelu za kemiju. Sudjelujem u organizaciji i realizaciji nastave nekoliko predmeta na studiju. Područja rada su računalna istraživanja antioksidacijskih mehanizama polifenolnih spojeva. Sudjelovala sam na nekoliko međunarodnih i domaćih skupova. Član sam Hrvatskog kemijskog društva.

Prostorija: 

319