Predviđanje budućnosti poslovnog pothvata, Sunčica Oberman Peterka, Anamarija Delić

Datum: 

četvrtak, 27 travnja, 2017 -
14:00 - 15:00

Vrsta događaja: 

Radionica

Publika: 

2.,3., i 4. raz. SŠ
ST

Sažetak: 

Poslovno planiranje smatra se jednim od najvažnijih aktivnosti poduzetnika prilikom pokretanja poslovnog pothvata. Sam ulazak u svijet poduzetništva za start-up poduzetnike je putovanje na kojemu se susreću s velikim brojem nepoznanica, dvosmislenih informacija i rizičnih situacija. Poduzetnik uvijek spremno preuzima rizik, no uvijek se i maksimalno pokušava ograditi od njega. Poslovno planiranje je proces čiju važnost i vrijednost poduzetnici najčešće zanemaruju. No, planiranjem se značajno smanjuje mogućnost donošenja pogrešnih odluka. Stoga je poslovno planiranje jedan od najpouzdanijih načina predviđanja budućnosti poslovanja.

No, poslovni plan, ukoliko se radi o poduzetniku koji planira rasti i razvijati svoje poslovanje, sadrži i informacije o prethodnom poslovanju, kao i poslovnim rezultatima poduzetnika i njegova poslovna pothvata. U tom slučaju je metoda „predviđanja budućnosti“ još pouzdanija jer poduzetnik može prevenirati određene greške i loše poslovne odluke.

Poslovni plan je svakome tko ga zna čitati putovanje kroz vrijeme „u cipelama“ jednog poduzetnika.

Biografija: 

Izv.prof.dr.sc. Sunčica Oberman Peterka

Ekonomski fakultet u Osijeku,

E-mail: suncica@efos.hr

Sunčica Oberman Peterka je izvanredna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, gdje predaje kolegije vezane uz strateško upravljanje, liderstvo i pokretanje poslovnog pothvata. Ujedno je i  voditeljica preddiplomskog i diplomskog programa iz Poduzetništva. Članica je GEM  (najvećeg svjetskog istraživanja iz područja poduzetništva) istraživačkog tima za Hrvatsku, istraživačkog tima CEPOR-a, policy centra za razvoj malih i srednjih poduzeća i poduzetništva iz Zagreba, te je predsjednica Upravnog odbora Centra za poduzetništvo Osijek. Istraživački interesi: poduzetničko obrazovanje, poduzetničko sveučilište, pokretanje poduzetničkog pothvata, strateško upravljanje, autentično liderstvo.

 

 

Doc.dr.sc. Anamarija Delić

Ekonomski fakulte u Osijeku

E-mail: adelic@efos.hr

Web stranica: http://www.efos.unios.hr/adelic/

Doc.dr.sc. Anamarija Delić je zaposlena na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, gdje izvodi kolegije vezane uz uočavanje poslovnih prilika i pokretanje poslovnih pothvata, te uz kreiranje poslovnih modela, koji su danas temelj konkurentnosti malih i srednjih poduzeća. Fokus istraživanja također je vezan uz sektor malih i srednjih poduzeća – struktura kapitala i okruženje kao važan faktor rasta i razvoja malih i srednjih poduzeća. Anamarija Delić članica je Povjerenstva za suradnju s gospodarstvom pri Ekonomskom fakultetu u Osijeku, te član istraživačkog tima prve think tank organizacije za istraživanje politika razvoja malih i srdnjih poduzeća i poduzetništva – CEPOR. Anamarija Delić je i koordinatorica Pravno ekonomske klinike pri Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Prostorija: 

Dvorana 12