Od Bologne do današnjih sveučilišta – ima li razlike (i treba li je biti)?, Sunčica Oberman Peterka

Datum: 

četvrtak, 27 travnja, 2017 -
13:00 - 14:00

Vrsta događaja: 

Radionica

Publika: 

OP
ST

Sažetak: 

Zašto sveučilišta postoje? Koja je njihova osnovna uloga u društvu? Ispunjavaju li te uloge? Kako se sveučilište mijenjalo kroz vrijeme?

Sve više se govori o nužnosti promjene sveučilišta u skladu s promjenama u okruženju, potrebi da sveučilište postane aktivni sudionik u rješavanju problema sredine u kojoj živi i djeluje. Brojna sveučilišta širom svijeta nastoje se reorganizirati kako bi bolje odgovorila promjenama i postala i ostala konkurentna i relevantna. Neki to zovu stvaranje poduzetničkog sveučilišta, neki govore o inovativnom sveučilištu, ali značenje je isto – sveučilište mora biti institucija koja proaktivno odgovara na promjene u okruženju, a pri tome ne ugrožava niti kompromitira vlastitu misiju i viziju.

U sklopu radionice bit će prezentiran alat za samoprocjenu, razvijen od strane EU i OECD-a, koji mjeri inovativni kapacitet sveučilišta. Sudionici će na licu mjesta vidjeti rezultate, te će se zajedno diskutirati o njima. Cilj radionice je povećati razumijevanje uloge sveučilišta u društvu, ali i uloge svih njegovih dionika.

Biografija: 

Izv.prof.dr.sc. Sunčica Oberman Peterka

Ekonomski fakultet u Osijeku,

E-mail: suncica@efos.hr

 

Sunčica Oberman Peterka je izvanredna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, gdje predaje kolegije vezane uz strateško upravljanje, liderstvo i pokretanje poslovnog pothvata. Ujedno je i  voditeljica preddiplomskog i diplomskog programa iz Poduzetništva. Članica je GEM  (najvećeg svjetskog istraživanja iz područja poduzetništva) istraživačkog tima za Hrvatsku, istraživačkog tima CEPOR-a, policy centra za razvoj malih i srednjih poduzeća i poduzetništva iz Zagreba, te je predsjednica Upravnog odbora Centra za poduzetništvo Osijek. Istraživački interesi: poduzetničko obrazovanje, poduzetničko sveučilište, pokretanje poduzetničkog pothvata, strateško upravljanje, autentično liderstvo.

Prostorija: 

Dvorana 12