Kada je pravo VRIJEME za planiranje izlazne strategije iz poduzetničkog pothvata?, Mirela Alpeza, Petra Mezulić Juric

Datum: 

srijeda, 26 travnja, 2017 -
17:00 - 18:00

Vrsta događaja: 

Predavanje

Publika: 

2.,3., i 4. raz. SŠ
OP
ST

Sažetak: 

Godine starosti vlasnika poduzeća često su okidač za propitivanje što će biti s poduzećem nakon što se vlasnik povuče u mirovinu. Jedno od priželjkivanih rješenja je da biznis preraste u obiteljski te da ga nastave razvijati djeca vlasnika. Statistike u EU pokazuju da je to događa tek u manjem broju slučajeva (15-35%) i da djeca često imaju drugačije planove razvoja vlastite karijere, te da čak 40% vlasnika prilikom odlaska u mirovinu želi prodati svoje poduzeće. Na ovom predavanju ukazat će se na različite modele prijenosa poslovanja poduzeća nakon povlačenja vlasnika iz biznisa te značaj pravovremenog planiranja ovog procesa. Cilj predavanja je pomoći poduzetnicima u odabiru najboljeg rješenja prijenosa poslovanja za njih i njihovo poduzeće.

Biografija: 

Izv.prof.dr.sc. Mirela Alpeza

Ekonomski fakultet u Osijeku

malpeza@efos.hr

http://www.efos.unios.hr/malpeza/

 

Petra Mezulić Juric

Ekonomski fakultet u Osijeku

pmezulic@efos.hr

http://www.efos.unios.hr/pmezulic/zivotopis/

 

Dr.sc. Mirela Alpeza, izvanredna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku nositeljica je kolegija Transfer poslovanja malih i srednjih poduzeća, Obiteljsko poduzetništvo, Korporacijsko poduzetništvo i Competitive Intelligence. Od 2011.g. direktorica je CEPORa – Centra za politiku razvoja MSP i poduzetništva gdje aktualizira problematiku obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja u Hrvatskoj. Rezultate svojih istraživanja diseminirala je na više od 20 znanstvenih i stručnih konferencija u zemlji i inozemstvu, te 30-ak znanstvenih i stručnih članaka i publikacija. Voditeljica je Business Transfer Barometar – prvog istraživanja na temu prijenosa poslovanja u Hrvatskoj, ovlaštena izmiriteljica u rješavanju pitanja prijenosa poslovanja obiteljskih poduzeća te članica i predstavnica Hrvatske u European Council for Small Business and Entrepreneurship (ECSB).

 

Petra Mezulić Juric diplomirala je 2011. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, a 2014. godine je izabrana u suradničko zvanje asistenta za polje ekonomije grana menadžment i organizacija. Kao asistent sudjeluje u nastavi na kolegijima smjera Poduzetništvo. Doktorand je međunarodnog međusveučilišnog interdisciplinarnog doktorskog studija Poduzetništvo i inovativnost u Osijeku. Član je europskog udruženja European Council for Small Business and Entrepreneurship (ECSB). Do sada je objavila 3 rada u časopisima i 3 rada u zbornicima s međunarodnih konferencija.