Drukčija percepcija vremena: problemi povijesne periodizacije, Dubravka Božić Bogović , Tomislav Vila, Helena Marković

Datum: 

srijeda, 26 travnja, 2017 -
17:30 - 18:30

Vrsta događaja: 

Predavanje

Publika: 

OP
ST

Sažetak: 

Većina ljudi u školi je naučila određenu podjelu prošlosti, no malo ih se pitalo kako i zašto je povijesno vrijeme podijeljeno upravo na takav način. Cilj ovog predavanja je predstavljanje problematike razdvajanja prošlosti na razdoblja kao što su prapovijest, antika, srednji vijek, novi vijek te moderno doba. Istaknula bi se razlika između zapadnoeuropske periodizacije vremena te događanja u ostatku svijeta. Posebna pozornost posvetila bi se razlikovanju perioda na osnovi ključnih godina te kriterijima određivanja tih prijelomnih godina. Također, govorilo bi se i o drukčijoj percepciji vremena kada se određena događanja koja inače ne asociramo s određenim periodom usporede. 

Biografija: 

doc. dr. sc. Dubravka Božić Bogović (Odsjek za povijest, Filozofski fakultet Osijek, dbozic@ffos.hr, Tomislav Vila (student Filzofskog fakultet Osijek, tomislav.willa@gmail.com) i  Helena Marković (studentica Filozofskog fakulteta Osijek, helena.markovic93@gmail.com)

Dubravka Božić Bogović docentica je na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Osijek i predaje kolegije iz povijesti ranog novog vijeka te područja metodologije znanstveno-istraživačkog rada i metodike nastave povijesti. Znanstveno je usmjerena na proučavanje vjerske povijesti istočne Hrvatske u 18. stoljeću, povijesti svakodnevice i povijesti stanovništva istočne Hrvatske u 18. stoljeću.

Tomislav Vila i Helena Marković studenti su diplomskog studija Engleskog jezika i povijesti na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Oboje su završili preddiplomski studij na istom fakultetu 2015. godine. Članovi su međunarodne organizacije studenata povijesti ISHA od 2013. godine. Zajedno su predstavljali Odsjek za povijest na ljetnom ISHA seminaru u Skoplju 2015. godine te na jesenskom ISHA seminaru u Berlinu 2016. godine. Bili su voditelji radionica i organizatori ljetnog ISHA seminara u Osijeku 2016. godine.