Drvena arhitektura kroz vrijeme, Krunoslav Ćosić, Mario Jeleč, Kristina Strukar, Anja Piškulić

Datum: 

srijeda, 26 travnja, 2017 -
08:00 - 16:00

Vrsta događaja: 

Poster

Publika: 

predškolski i niži raz. OŠ
5. i 6. raz. OŠ
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
2.,3., i 4. raz. SŠ

Sažetak: 

Gradnja drvetom seže u daleku prošlost još na sami početak razvoja ljudske civilizacije. Njegova dostupnost i dobra obradivost razlog su njegove eksponiranosti kroz čitavu povijest čovječanstva. Isprva kao oruđe, a potom kao graditeljski materijal, drvo je konstantno bilo u doticaju s čovjekom. Iz tog razloga je drvena arhitektura oduvijek zauzimala posebno mjesto na graditeljskoj sceni. Od prvih nastambi i laganih prepreka, preko malih kuća i laganih objekata, danas se drvo koristi za izradu najsloženijih i najzahtjevnijih građevina. U današnjem svijetu, drvo predstavlja ekološki najčišći materijal. Obnovljivi je prirodni resurs i CO2 neutralan što znači da rastom pohranjuje onoliko ugljičnog dioksida koliko ga razaranjem otpušta. Ima ugodan i svjež miris, daje povoljnu mikroklimu prostora, ne emitira štetne tvari, ne uzrokuje alergije, nije radioaktivan i antistatičan je.  Jedinstvenim svojstvima omogućava visoki stupanj prefabrikacije, brzu montažu, odličnu protupotresnu i protupožarnu sigurnost te odlično podnosi vlačna i tlačna opterećenja. Stoljeća uporabe drva kao građevinskog materijala dokazala su da je drvena gradnja izdržljiva te se ponosi dugim životnim vijekom. Moderna arhitektura prepoznaje  navedene povoljne osobine čime eksponiranost drveta raste svakim danom.

Biografija: 

Krunoslav Ćosić, asistent, Građevinski fakultet Osijek

kcosic@gfos.hr

Rođen 1986. godine u Đakovu, magistar inženjer građevinarstva čija su istraživanja usmjerena na građevinske materijale. Diplomu magistra inženjera građevinarstva stekao 2012. godine na Građevinskom fakultetu u Zagrebu. Trenutno zaposlen kao asistent na Građevinskom fakultetu u Osijeku na zavodu za materijale i konstrukcije sa glavnim aktivnostima edukacije i znanstvenog istraživanja. Asistent voditelja projekta „Kompleks zatvorenih bazena Vijuš“ u Slavonskom Brodu od 2011 do 2013 godine (Strabag) gdje sudjeluje u upravljanju, organizaciji, planiranju, praćenju i kontroli te opskrbi i logistici. Komunikativan, odgovoran, analitičan, posjeduje računalne vještine (Autodesk programi, Microsoft Office, Microsoft Project, Plateia, Primavera, Gala). Govori engleski.

http://www.gfos.unios.hr/portal/index.php/fakultet/djelatnici/cosic-krunoslav.html

 

Mario Jeleč, asistent, Građevinski fakultet Osijek

mjelec@gfos.hr

Rođen 1990. godine u Doboju, Bosna i Hercegovina. Po zvanju je magistar inženjer građevinarstva čija su istraživanja usmjerena na područje razvoja i primjene modernih sustava nosivih konstrukcija. Diplomu magistra inženjera građevinarstva stekao 2013. godine na Građevinskom fakultetu u Osijeku. Trenutno zaposlen kao asistent na Građevinskom fakultetu u Osijeku na Zavodu za materijale i konstrukcije s glavnim aktivnostima vezanim za edukaciju, znanstveno istraživanje i stručni rad iz područja nosivih konstrukcija. Posjeduje računalne vještine (Autodesk programi, Microsoft Office, CSi SAP2000, Ansys). Govori engleski.

http://www.gfos.unios.hr/portal/index.php/fakultet/djelatnici/jelec-mario.html

 

Kristina Strukar, student, Građevinski fakultet Osijek

Anja Piškulić, student, Građevinski fakultet Osijek