Društvene mreže i (kronološko) vrijeme: sami s 1.000 prijatelja?, Tihomir Živić

Datum: 

utorak, 25 travnja, 2017 -
16:00 - 16:45

Vrsta događaja: 

Predavanje

Publika: 

2.,3., i 4. raz. SŠ
OP
ST

Sažetak: 

Oslanjajući se na fenomenološka istraživanja Sherry Turkle i Nicka Carra, predavanje govori o (ne)kontroliranom vremenu i učestaloj problematici: o konstantnoj umreženosti, koja donosi koristi, ali i omogućuje da se, bez socijalizacijskog rizika, „skrijemo“ na društvenim mrežama, istodobno s okruženošću stotinama virtualnih prijatelja.Pozitivne strane internetizacije, instantne razmjene ideja i multiplatformskog pristupa informacijama nažalost ne otklanjaju opasnosti površnosti, rastresenosti, tjeskobe i usamljenosti kod pretjerane uporabe komunikacijskih tehnologija..

Biografija: 

Doc. dr. sc. Tihomir Živić izvodi kolegije iz područja filologije. Područja njegova znanstvenog interesa su amerikanistika i anglistika, kao i germanistika, traduktologija i znanost o književnosti.

 

Znanstveno se usavršavao kao Fulbrightov stipendist u SAD-u te stručno u Njemačkoj, Irskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

 

Autor je sveučilišnog udžbenika, voditelj  internog sveučilišnog znanstvenog projekta te koordinator međunarodnog znanstvenog projekta u konzorciju DARIAH-EU ERIC. Član je DHKP-a, HDPL-a, HUAmS-a i ICARUS-a. Znanstvene i stručne radove  objavljuje u domaćim i u inozemnim tiskovinama.

 

Osobna stranica:  http://kulturologija.unios.hr/odjel/nastavnici/doc-dr-sc-zivic-tihomir/