Kako uštedjeti vrijeme koristeći vedsku matematiku?, Marija Miloloža Pandur, Ante Maglica, Antonio Krizmanić

Datum: 

utorak, 25 travnja, 2017 -
12:00 - 13:00
petak, 28 travnja, 2017 -
15:00 - 16:00

Vrsta događaja: 

Radionica

Publika: 

5. i 6. raz. OŠ
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ

Sažetak: 

U vrijeme današnje brze tehnologije, možda bismo pomislili da sve što je staro je ujedno i sporo. No, ne nužno. Pomoću nekoliko jednostavnih pravila iz stare vedske matematike u ovoj radionici želimo pokazati kako brzo i jednostavno, bez papira i kalkulatora, možemo množiti dvoznamenkaste i troznamenkaste brojeve. Dane brojeve je potrebno zamisliti, obaviti nekoliko jednostavnijih računskih operacija, i rezultat dobivamo u jednom retku/trenu.

Biografija: 

Marija Miloloža Pandur (poslijedoktorandica, Odjel za matematiku, mmiloloz@mathos.hr)

Marija Miloloža Pandur rođena je 1985. godine u Osijeku. Nakon završene opće gimnazije u Osijeku upisuje dodiplomski studij matematike i informatike na Odjelu za matematiku, Sveučilišta u Osijeku, na kojem se, nakon diplomiranja i zapošljava kao asistentica. Sudjelovala je u stručnim radionicama, na znanstvenim konferencijama te na Festivalima znanosti. Doktorirala je u području numeričke matematike 2016., te je od tada zaposlena kao poslijedoktorandica na istom Odjelu. Udana je i ima dvije kćeri.

http://www.mathos.unios.hr/index.php/kadrovi/nastavnici-i-suradnici/130

 

Ante Maglica (student, Odjel za matematiku, amaglica@mathos.hr) i Antonio Krizmanić (student, Odjel za matematiku, antonio.krizmanic2@gmail.com)

Ante Maglica rođen je 1994. u Livnu, BiH. Nakon završene Opće gimnazije u Livnu radio je kao agent u službi za korisnike Hrvatskog Telekoma u Splitu tijekom 2015. i 2016. godine. Trenutno pohađa sveučilišni preddiplomski studij matematike Odjela za matematiku, Sveučilišta u Osijeku. Redovan je student prve godine. Marljiva je i komunikativna osoba, lako stječe nova poznanstva, a u slobodno vrijeme voli igrati šah.

Antonio Krizmanić rođen je 1997. u Osijeku. Nakon završene opće gimnazije u Vukovaru upisuje preddiplomski studij matematike na Odjelu za matematiku, Sveučilišta u Osijeku. Redovan je student prve godine. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja imao je priliku sudjelovati u velikom broju društvenih aktivnosti kao organizator ili suučesnik, te je javno izlagao širok dijapazon znanstvenih i društvenih tematika. Osobno istaknuto zanimanje za matematiku kao znanost rezultirala je prikupljanjem velikog spektra znanja i vještina koje rado dijeli s drugima.

 

Prostorija: 

Predavaonica: P-36