Logos, grafos, digis-kraj pismenosti i trijumf spektakla, Stjepan Jelica

Datum: 

utorak, 25 travnja, 2017 -
14:30 - 15:00

Vrsta događaja: 

Predavanje

Publika: 

2.,3., i 4. raz. SŠ
OP
ST

Sažetak: 

U vrijeme grčke i rimske civilizacije vjerovalo se u riječ  (logos- u smislu uma i govora). Filozofi su pokušavali doći do odgovora na vječna pitanja o čovjekovu mjestu u svijetu, smislu života, moralu. Pojavom tiskarskog stroja koji korelira sa razvojem renesanse, tisak (grafos) je izazvao velike promjene u europskom društvu, podario silnu snagu kapitalizmu, utvrdio i ozakonio jezične zajednice, koje su se potom prometnule u države i nacije.Nakon pojave satelita (digis), koji je označio početak globalizacije, mediji brzo konvergiraju u novi elektronički identitet zvan internet. Zahvaljujući tehnologiji, nastaje moderna agora, ali ona nije na rimskim trgovima nego u cyber prostoru. Umjesto vrijednosti mediji nameću isprazne pojavnosti a sve više ljudi kroz potrebu eksponiranja (selfiji) nesvjesno počinje živjeti u kadru a ne u vremenu i trenutku.

Biografija: 

Stjepan Jelica, mag.physioth., mgr.rel.publ., predavač

Veleučilište Lavoslav Ružička u Vukovaru, Odjel za zdravstvene studije

sjelica@vevu.hr

Dodiplomski studij fizioterapije završio sam na Medicinskom fakultetu u Rijeci 2000. godine. Nakon diplome, četiri godine radio sam na odjelu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, zatim dvije godine u sustavu fizioterapije u kući, a od 2007. godine sam zaposlenik Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru. U međuvremenu sam završio i studij Odnosa s javnošću, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, te Diplomski studij fizioterapije u Rijeci. Do sada sam objavio 23 stručna i znanstvena rada iz područja fizioterapije i informacijsko – komunikacijskih znanosti.

Stručni sam suradnik Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Vukovarski leptirići“, a kao član kluba „Maraton“ Vukovar istrčao sam preko 50 polumaratona (21,1 km) I jedan maraton (42,2 km) 2015. godine u Zagrebu.

Trenutno je u pripremi za tisak knjiga iskustava u radu s djecom s poteškoćma u razvoju pod naslovom “Zvijezde izvan mliječnog puta”.