Prehrana i životni vijek, Kristina Radić

Datum: 

utorak, 25 travnja, 2017 -
13:30 - 14:15

Vrsta događaja: 

Prezentacija

Publika: 

7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
2.,3., i 4. raz. SŠ

Sažetak: 

Stoljećima se traga za receptom dugovječnosti, a znanstvenici često promatraju prehrambene navike zdravih stogodišnjaka ne bi li ga pronašli. U zonama gdje je populacija stogodišnjaka najbrojnija, ljudi dijele neke zajedničke životne navike iako žive u različitim dijelovima svijeta, druge su rase, nacionalnosti i religije. U razvijenom dijelu svijeta životni vijek se generalno produžuje, ali često uz visoku incidenciju raznih kroničnih bolesti što dovodi do smanjena kvalitete života. U ovoj prezentaciji će se pričati o tome kako ono što jedemo utječe na životni vijek i kvalitetu života, postoji li dijeta koja odgovara svima, kako ograničen unos hrane utječe na naš organizam, što jedu bakterije u našim crijevima, ima li sunce ulogu u sprečavanju nastanka bolesti i o još mnogo toga.

Biografija: 

Kristina Radić, mag. pharm., diplomirala je 2015. godine na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Trenutačno je zaposlena kao asistentica na Zavodu za kemiju prehrane Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta te je upisana na Poslijediplomski doktorski studij Farmaceutske znanosti. Područje njezina znanstveno-istraživačkog interesa je izolacija bioaktivnih tvari i pretklinička istraživanja. Također, suradnica je na projektu pod nazivom ˝Održivi razvoj inovacije u hrani - valorizacija otpada masline˝ Hrvatske zaklade za znanost.