Vrijeme je…metafora, Tanja Gradečak-Erdeljić, Barbara Kružić

Datum: 

ponedjeljak, 24 travnja, 2017 -
10:30 - 11:15

Vrsta događaja: 

Radionica

Publika: 

2.,3., i 4. raz. SŠ
S4

Sažetak: 

Vrijeme se kao pojam u jeziku ostvaruje na različite načine, ali postoje i neke univerzalije, pa o vremenu kao fizikalnom, ali i kulturološkom pojmu u različitim jezicima govorimo kao o stvari, prostoru, spremniku: vremena se ima ili nema, ono se može izgubiti ili naći, događaji se odvijaju u nekoj godini i sl. Cilj je radionice pokazati učenicima i studentima kako jezik i um surađuju pri razumijevanju apstraktnih pojava kao što je vrijeme, pa će se različitim aktivnostima, kao što su interaktivne igre, natjecanja i usporedba metaforičkih izraza u različitim jezicima pokazati kako konceptualna metafora pomaže u komunikaciji u svakodnevnom životu.

Biografija: 

Tanja Gradečak-Erdeljić profesorica je na Odsjeku za engleski jezik i književnost Filozofskog fakulteta i predaje gramatiku i povijest engleskog jezika na preddiplomskoj i diplomskoj razini. Znanstveno je usmjerena k proučavanju kognitivne lingvistike, pragmatike i semantike te jezika u cjelini. Predavanje i podučavanje mlađih generacija ne vidi kao posao, nego kao poziv.

Barbara Kružić profesorica je engleskog i hrvatskog jezika i književnosti. Predaje engleski jezik u školi stranih jezika Ad Hoc te je studentica na Poslijediplomskom studiju Jezikoslovlje na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Svoje oduševljenje jezikom i jezičnim pojavama pokušava prenijeti i na svoje učenike.