Vrijeme posvećeno oralnom zdravlju, vrijeme je posvećeno zdravlju cijelog organizma, Davor Jurlina, Matej Karl, Stjepanka Lešić, Marija Pejakić, Martina Vrdoljak, Marko Matijević

Datum: 

ponedjeljak, 24 travnja, 2017 -
09:00 - 18:00
utorak, 25 travnja, 2017 -
09:00 - 18:00
srijeda, 26 travnja, 2017 -
09:00 - 18:00
četvrtak, 27 travnja, 2017 -
09:00 - 18:00
petak, 28 travnja, 2017 -
09:00 - 18:00

Vrsta događaja: 

Poster

Publika: 

S4
OP
ST

Sažetak: 

Izreka „Usta su ogledalo zdravlja“ najbolje nam pokazuje vezu između zdravlja usne šupljine i općeg zdravlja organizma. U usnoj se šupljini nalazi velik broj bakterija koje mogu dospjeti u druge organske sustave te narušiti zdravlje organizma. Također, u ustima možemo pronaći manifestacije niza sistemskih bolesti te su one često prvi pokazatelji potrebe za daljnjom dijagnostičkom obradom pacijenta. Upravo iz ovih razloga, oralna higijena te redoviti kontrolni pregledi svakih 6 mjeseci u stomatološkim ordinacijama kvalitetno su iskorišteno vrijeme, ne samo za zdravlje usne šupljine, već i za zdravlje cijelog organizma. Četkanje kružnim pokretima mekom četkicom, minimalno dva puta dnevno te korištenje pomoćnih sredstava za uklanjanje plaka, oduzimaju samo deset minuta u danu, a čine puno za sprječavanje potencijalnih  oboljenja tvrdih i mekih zubnih tkiva i oralne sluznice, kao i za potencijalne kardiološke, dermatološke, endokrinološke te respiratorne tegobe. FDI, WHO i IADR pripremili su ciljeve i standarde oralnog zdravlja koji bi se trebali postići do 2020. godine. Jedan od glavnih ciljeva unaprjeđenja oralnog zdravlja jest zahtjev za smanjenjem DMFT indeksa, koji za dvanaestogodišnjake ne bi smio prelaziti vrijednost 3. Cilj je ovog postera pokazati kako je zaista malo vremena u danu potrebno odvojiti brizi za usnu šupljinu, a korist koju time činimo svom zdravlju je neizmjerna.

Biografija: 

Davor Jurlina, dr.med.dent.

Katedra za dentalnu medicinu

Medicinski fakultet Osijek

djurlina@gmail.com

ŽIVOTOPIS:

Rođen u Našicama 10.04.1986., doktor dentalne medicine na specijalizaciji iz parodontologije na Zavodu za maksilofacijalnu i oralnu kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Osijek. Doktorand treće godine poslijediplomskog doktorskog studija na Medicinskom fakultetu Osijek, izabran u naslovno suradničko zvanje asistena na Medicinskom fakultetu Osijek.

 

Matej Karl, dr.med.dent.

Katedra za dentalnu medicinu

Medicinski fakultet Osijek

karlmatej@gmail.com

ŽIVOTOPIS:

Rođen u Osijeku 05.01.1990. Diplomirao na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu 2015. godine. 2016. godine upisao Poslijediplomski doktorski studij Biomedicina i zdravstvo na Medicinskom fakultetu u Osijeku. Zaposlen u privatnoj ordinaciji na mjestu doktora dentalne medicine.

 

Stjepanka Lešić, dr.med.dent.

Katedra za dentalnu medicinu

Medicinski fakultet Osijek

stjepankaovic@yahoo.com

ŽIVOTOPIS:

Rođena u Vinkovcima 24.02.1983., živi u Županji,  radi u Štitaru u privatnoj ordinaciji na mjestu doktora dentalne medicine. Diplomirala na Stomatološkom  fakultetu u Zagebu u ožujku 2008. godine, 2009 godine  upisala je poslijediplomski doktorski studij  na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu. U siječnju 2015. obranila temu doktorskog rada. Izabrana u naslovno suradničko zvanje asistenta na Medicinskom fakultetu u Osijeku 2013. godine.

 

 

Marija Pejakić, dr.med.dent.

Katedra za dentalnu medicinu

Medicinski fakultet Osijek

mpejakic@gmail.com

ŽIVOTOPIS:

Zaposlena u Domu zdravlja Osijek, na mjestu doktora dentalne medicine u ambulanti Ivanovac. 2016. godine izabrana u naslovno suradničko zvanje asistena na Medicinskom fakultetu Osijek. Iste godine upisuje poslijediplomski doktorski studij Biomedicina i zdravstvo na Medicinskom fakultetu Osijek.

 

Martina Vrdoljak, dr.med.dent.

Katedra za dentalnu medicinu

Medicinski fakultet Osijek

mvrdoljak@hotmail.com

ŽIVOTOPIS:

Rođena u Osijeku 08.03.1991., gdje i danas živi i radi. Diplomirala na Stomatološkom  fakultetu u Zagebu u srpnju 2015. godine. Iste je godine upisala poslijediplomski doktorski studij Biomedicina i zdravstvo na Medicinskom fakultetu u Osijeku. Izabrana u naslovno suradničko zvanje asistenta na Medicinskom fakultetu u Osijeku 2016. godine. Zaposlena u privatnoj ordinaciji na mjestu doktora dentalne medicine.

doc. dr. sc. Marko Matijević, dr.med.dent.

Katedra  za dentalnu medicinu

Medicinski fakultet Osijek

mmatijevic@mefos.hr

ŽIVOTOPIS:

Specijalist oralne kirurgije, zaposlen u specijalističkoj ordinaciji oralne kirurgije te na Medicinskom fakultetu Osijek. Predsjednik Katedre za dentalnu medicinu i voditelj preddiplomskog studija Dentalna higijena na Medicinskom fakultetu Osijek.