Mlijeko – hrana za novo vrijeme, Nataša Mikulec

Datum: 

petak, 28 travnja, 2017 -
10:30 - 11:00

Vrsta događaja: 

Predavanje

Publika: 

5. i 6. raz. OŠ
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
2.,3., i 4. raz. SŠ

Sažetak: 

U današnje vrijeme posebna pažnja usmjerena je na važnost cjelovite i funkcionalne prehrane. Mlijeko kao neizostavna namirnica u prehrani čovjeka od njegove najranije dobi može se svrstati u danas često korišteni pojam „funkcionalne hrane“. Pod pojmom funkcionalna hrana podrazumijeva se prehrana koja osim što zadovoljava osnovno hranidbeno djelovanje, pozitivno djeluje na zdravlje ljudi. Poznato je da je mlijeko bogato brojnim biološki aktivnim sastojcima kao što su antibakterijski peptidi i antimikrobni proteini, imunoglobulini, oligosaharidi, lipidi, bjelančevine, vitamin D i ne manje važni vitamini skupine B, te mineral kalcij. Zbog svog prirodnog bogatstva mlijeko je pravi zaštitnika zdravlja i predstavnik hrane za novo vrijeme. Mlijeko ima prirodnu “snagu“ izgradnje ljudskog organizma, ono mu daje snagu, izgrađuje kosti, zube, nokte, kosu, potiče moždane funkcije i jača obrambeni sustav cijelog organizma te nam daje miran san. Stoga, od velike je važnosti piti mlijeko i jesti mliječne proizvode svaki dan! 

Biografija: 

Doc. dr. sc. Nataša Mikulec zaposlena je od 2001. g. u Referentnom laboratoriju za mlijeko i mliječne proizvode, Zavoda za mljekarstvo na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U sklopu projekta Ministarstva znanosti obrazovanja i športa „Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira" izradila je disertaciju. Dio eksperimentalnog istraživanja provela je u Institutu „Ruđer Bošković" u Zagrebu. Na Agronomskom fakultetu obranila je 2010. g. disertaciju naslova „Promjene sadržaja topljivih peptida i aminokiselina tijekom zrenja Krčkog sira“. Od 2007. g. aktivno sudjeluje u izvođenju nastave na modulima preddiplomskog studija („Mlijeko i mliječni proizvodi“ i „Laboratorijska tehnologija“) i na četiri modula diplomskog studija („Kemija i fizika mlijeka“, „Sirarstvo“, „Biokemija i tehnologija zrenja sira“ i „Prerada mlijeka na OPG“). Kao autor ili koautor objavila je 24 znanstvena rada u časopisima a1, te četiri znanstvena rada u časopisima a2 skupine. Aktivno je sudjelovala na desetak domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova, te već 11 godina za redom sudjeluje na Festivalu znanosti.