COLORINA – Vrijeme za recikliranje tekstila, voditelji: Ana Sutlović, Martinia Ira Glogar, Iva Matijević i Željko Knezić

Datum: 

subota, 29 travnja, 2017 -
10:30 - 12:45

Vrsta događaja: 

Radionica

Publika: 

predškolski i niži raz. OŠ
5. i 6. raz. OŠ
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
2.,3., i 4. raz. SŠ

Sažetak: 

Sudionici radionice će sudjelovati u recikliranju tekstila tj. ponovnom korištenju tekstila u izradi lepeza. Posjetitelji će moći sami izraditi lepeze, izraziti svoju osobnost i ponijeti lijepi suvenir sa Festivala znanosti. Pri tome će se upoznati sa pigmentnim bojilima koja se mogu koristiti za postizanje obojenih efekata na tekstilnim materijalima raznog sirovinskog sastava, lako se fiksiraju, a proizvode se u iznimno širokoj paleti tonova. Zbog toga su pogodna za izradu hobi proizvoda i izražavanje osobne kreativnosti. Osim toga prezentirati će se i čarolija ručnog pletenja. Sudionicima će u kreativnom izričaju pomagati studenti i nastavnici Sveučilišta u Zagrebu Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Biografija: 

Izv. prof. dr. sc. Ana Sutlović, izv. prof. dr. sc. Martinia Ira Glogar i Iva Matijević mag. ing. tech. text., rade na Sveučilištu u Zagrebu Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zavodu za tekstilno-kemijsku tehnologiju i ekologiju. Znanstveno-istraživački i nastavni radu usmjeren je na područje teorije boje, bojanja i tiska tekstila sintetskim i prirodnim bojilima te objektivno vrednovanje boje. Doc. dr. sc Željko Knezić djelatnik je Studija u Varaždinu, Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Znanstveno-istraživački rad obuhvaća razvoj strojeva u tekstilnoj industriji, konstrukciju tkanina za suvremene materijale visokih svojstava, razvoj i karakterizaciju pametnog tekstila za osobne i posebne namjene, te tradicijsko tkanje. Svi voditelji radionice aktivno sudjeluju u popularizaciji znanosti u okviru događanja kao što su: Otvoreni dani TTF-a, Smotra Sveučilišta, TV emisijama (Moć boja, Potrošački kod, Znanstvena petica i dr.), STEM radionicama i dr.