Radon-rendgen-elektrane, Prirodni i umjetni izvori radioaktivnosti u svakodnevnom životu, Želimir Veinović, RGNF i Fond za financiranje razgradnje NEK

Datum: 

utorak, 25 travnja, 2017 -
10:30 - 11:30

Vrsta događaja: 

Predavanje

Publika: 

7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
2.,3., i 4. raz. SŠ

Sažetak: 

Samo zato što živimo na Zemlji okruženi smo nizom radioaktivnih materijala i izvora. Osim onih koji se nalaze u stijenama, vodi, hrani i zraku prečesto zaboravljamo radioaktivne elemente koji se nalaze u nama, zgradama u kojima živimo… radijaciju kozmičkih zraka i onu iz medicine. Predavanje će odgovoriti na niz pitanja, kao npr.: Što je radioaktivnost? Trebamo li se bojati radioaktivnosti? Kolika je smrtonosna doza? Što je s Fukushimom? Trebamo li se brinuti zbog pojačanog zračenja iz svemira? Što je i koliko je opasan radioaktivni otpad? … i brojna druga. Kroz PowerPoint prezentaciju i demonstracije uređaja i materijala auditoriju će se približiti niz informacija iz ovog područja i pokušati odgovoriti na brojna pitanja na koje popularna znanost prečesto ne daje ispravne ili ikakve odgovore.

Biografija: 

Dr.sc. Želimir Veinović docent je na Rudarsko-geološko- naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i predstojnik Zavoda za rudarstvo i geotehniku. Osnovnu i srednju školu završio je u Požegi, a diplomirao 1996., magistrirao 2001. i 2007. doktorirao na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu. Nastavnik je na predmetima „Landfills“; „Podzemna odlagališta otpada“; „Površinska odlagališta otpada“; „Gospodarenje otpadom“ i „Tehnika sigurnosti“ te na predmetu „Projektiranje i sigurnost odlagališta radioaktivnog otpada“ na poslijediplomskom doktorskom studiju RGNF-a. Autor je ili koautor više znanstvenih i stručnih radova i poglavlja u knjizi, a nositelj je sedam certifikata o izobrazbi iz područja gospodarenja radioaktivnim otpadom izdanih od strane Međunarodne agencije za atomsku energiju (International Atomic Energy Agency- IAEA). Kao suradnik je radio na pet znanstvenoistraživačkih projekata financiranih od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, a kao tajnik na međunarodnom INTERREG/CARDS-PHARE projektu: „M.E.E.T.I.N.G. - Mitigation of the Earthquakes Effects in Towns and in INdustrial reGional districts – project of the Adriatic New Neighbourhood Programme INTERREG/CARDS-PHARE of the European Community“ (2007-2008). Član je više strukovnih udruga i hrvatski predstavnik u „Natural Analogues Working Group“ te jedan od osnivača „Operational Phase Safety Group“ u okviru IAEA-inog GEOSAF projekta.