Kako vrijeme utječe na kvalitetu maslinovog ulja?, Ana Mornar Turk

Datum: 

utorak, 25 travnja, 2017 -
10:00 - 10:30

Vrsta događaja: 

Prezentacija

Publika: 

predškolski i niži raz. OŠ
5. i 6. raz. OŠ
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
2.,3., i 4. raz. SŠ

Sažetak: 

Maslinovo ulje dobiva se iz zdravog ploda stabla masline. Bogato je različitim sastojcima odgovornim za njegovu ugodnu i jedinstvenu aromu, ali i nutricionističku i zdravstvenu vrijednost. Posebnost hrvatskog maslinarstva očituje se u tome što je dugogodišnjim radom i izuzetnom marljivošću ljudi na ovom prostoru stvoreno nekoliko autohtonih sorta masline kao i maslinovo ulje prepoznatljive kvalitete. Stoga će se u sklopu prezentacije sudionici upoznati s izazovima proizvodnje visokokvalitetnog maslinovog ulja, odgovorit će se na pitanja poput onih utječu li vremenske prilike na kvalitetu maslinovog ulja te kada je pravo vrijeme za branje maslina.

Biografija: 

Ana Mornar je zaposlena kao izvanredna profesorica na Zavodu za analitiku i kontrolu lijekova Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U svom znanstveno-istraživačkom radu bavi se razvojem analitičkih metoda za ispitivanje lijekova, metabolita, toksina, bioloških uzoraka, kvalitete hrane i dodataka prehrani.