robotics@fer.hr, voditelji: Ivan Marković, Juraj Peršić, Luka Fućek, Barbara Arbanas, Damjan Miklić, Frano Petric, Nadir Kapetanović i Matej Celega

Datum: 

petak, 28 travnja, 2017 -
10:00 - 13:00

Vrsta događaja: 

Radionica

Publika: 

predškolski i niži raz. OŠ
5. i 6. raz. OŠ
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
2.,3., i 4. raz. SŠ

Sažetak: 

Roboti su kroz vrijeme promijenili, mijenjaju i nastavit će mijenjati život kakvim ga poznajemo. Od likova iz crtića pa do pravih industrijskih pogona, nema ljudskog bića koje nije upoznalo barem jednog robota. Danas možda nemamo Datu iz Zvjezdanih staza ili C3PO-a i R2D2-a iz Ratova zvijezda, ali imamo bezvremenske i rasplesane Nao robote, kao i STEMI hodača koji je započeo svoj život kao projekt studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Dođite i vidite kako robotika nije bauk i kako vrlo jednostavno možete poduzeti prve korake u svojem razvoju u vrhunskog robotičara. Red zabave, red znanja, sve to i više čeka vas na našem štandu! Vidimo se! :)

Biografija: 

Ivan Marković diplomirao je i doktorirao na Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER), 2008. odnosno 2014. godine. Od 2016. docent je na Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo. U 2013. i 2014. bio je gostujući istraživač na ustanovi INRIA Rennes-Bretagne Atlantique u Rennesu, Francuska. Tijekom studiranja, zbog izvanrednih akademskih postignuća, dobitnik je nagrade „INETEC” Instituta za nuklearnu tehnologiju 2007. godine te nagrade „Josip Lončar” FER-a 2006. godine. Godine 2014. primio je srebrnu plaketu „Josip Lončar" FER-a za naročito uspješnu doktorsku disertaciju i znanstveno-istraživački rad. Glavni su mu istraživački interesi u autonomnoj i mobilnoj robotici, teoriji estimacije i fuziji senzora. Luka Fućek diplomirao je u srpnju 2015. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva te je odtada ostao raditi na Fakultetu kao asistent i istraživač iz područja mobilne robotike i računalnevizije. U siječnju 2015. godine, zajedno sa svojim timom, pokreće projekt STEMI – learning by creating koji je uvelike nadmašio zacrtani cilj na crowdfunding portalu Indiegogo (STEMIgogo). Kao CTO ovog start-upa, Luka nastavlja svoj rad i poslovni razvoj u smjeru otvorene inovativne edukacije uz konačni cilj ustanovljene platforme za stvaranje novih generacija inovatora uz kreativne i zanimljive proizvode. Juraj Peršić diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu 2016. godine. Dio svog diplomskog obrazovanja proveo je na Aalborgu Universitetu u Danskoj. Na temelju uspjeha u studiranju, dobitnik je nagrade „Josip Lončar“ 2012. godine. Od 2016. radi kao doktorand na Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo kao dio LAMOR tima. Jedan dio doktorskog studija proveo je kao gostujući istraživač na Julius-Maximilians-Universitätu u Würzburgu, Njemačka. Područja istraživanja su mu autonomni sustavi, umjetna percepcija i kalibracija senzora.