Vrijeme je za čokoladu!, voditeljice: Danijela Ašperger i Jasmina Beganović

Datum: 

utorak, 25 travnja, 2017 -
10:00 - 12:00

Vrsta događaja: 

Radionica

Publika: 

predškolski i niži raz. OŠ
5. i 6. raz. OŠ
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
2.,3., i 4. raz. SŠ

Sažetak: 

Drvo kakaovca koje unatoč tome što izraste i do desetmetarskog diva raste u specifičnom tropskom podneblju na visokim nadmorskim visinama. S vremenom se preselio i u vruću Afriku, no to je utjecalo i na kvalitetu plodova. Kvaliteta čokolade ovisi prvenstveno o kvaliteti kakaovca, a kvaliteta kakaovca o podneblju u kojem raste. Kvaliteta čokolade je u njenom sadržaju a to su bjelančevine, masnoće, esencijalni metali (K, MG, Ca i Fe), triptofan, anandamid, feniletilamin i flavonoidi kao poznati antioksidansi. Analiza antioksidansa provodi se u laboratorijima kako bi se odredila cijena sirovine, a to diktira cijenu čokolade. Zbog svih navedenih spojeva, a osobito antioksidansa i željeza čokoladu je dobro konzumirati nakon obilnih ručkova. Zašto? To ćete otkriti na radionici! 

Biografija: 

Dr. sc. Danijela Ašperger rođena je 22. prosinca 1973. u Zagrebu. Diplomirala je (1998.), magistrirala (2003.), doktorirala (2007.) i od 2013. godine izvanredni profesor na Fakultetu kemijskoga inženjerstva i tehnologije u Zagrebu. Na istom se fakultetu zaposlila 1999. godine kao asistent na Zavodu za analitičku kemiju. Područje znanstvenoga interesa su joj analitička kemija, kromatografske metode i određivanje toksičnosti organskih zagađivala u okolišu. Objavila je 45 znanstvena rada. Članica je Hrvatskoga društva kemijskih inženjera – Sekcija za kromatografiju, te Društva diplomiranih inženjera i prijatelja Kemijsko-tehnološkoga studija (AMACIZ). Godine 1997. dobila je Rektorovu nagradu.Jasmina Beganović rođena je 5. svibnja 1992. u Velikoj Kladuši (BiH), gdje je završila i osnovnu školu nakon koje upisuje srednju medicinsku školu u Zadru. Godine 2010. upisuje preddiplomski studij Kemija i inženjerstvo materijala na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom studija odradila je stručnu praksu u poduzeću Gram Mol d.o.o., na Zavodu za analitičku kemiju radila je kao demonstrator, sudjelovala je kao ispomoć na radionicama za Dan otvorenih vrata Fakulteta 2016. i na Festivalu znanosti 2016., te je predstavila svoj završni rad poster prezentacijom na XI. Susretu mladih kemijskih inženjera održanom u Zagrebu iste godine. Trenutačno je studentica II. godine diplomskog studija Kemija i inženjerstvo materijala.