Biološki ritmovi – biološka radionica, voditeljice: Tamara Nikuševa Martić, Ljiljana Šerman, Anja Kafka i Valentina Karin

Datum: 

ponedjeljak, 24 travnja, 2017 -
17:00 - 18:30

Vrsta događaja: 

Radionica

Publika: 

5. i 6. raz. OŠ
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
2.,3., i 4. raz. SŠ

Sažetak: 

U prirodi postoje različita ritmična zbivanja kao što je smjena godišnjih doba, ciklično ponavljanje dana i noći, plime i oseke… Kod čovjeka su također prisutna periodična zbivanja koja nazivamo biološkim ritmovima. Kako se izmjenjuju budno stanje i san? Zašto i kako nam otkucava biološki sat te kako je on povezan sa staničnim ciklusom? Koji još ritmovi postoje, što se događa kada se naruše i kako to utječe na čovjeka i njegovo psihofizičko stanje? Kroz našu radionicu pokušat ćemo slikovito prikazati i približiti odgovore na ta pitanja svim zainteresiranima.

Biografija: 

Tamara Nikuševa Martić završila je Prirodoslovno-matematički fakultet. Zaposlena je kao docent na Zavodu za biologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Uže područje znanstvenog rada je genetika tumora.Ljiljana Šerman je zaposlena kao izvanredni profesor  na Zavodu za biologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Uže područje njenog rada je embrionalni razvoj sisavaca i posteljice, a posebno epigenetske promjene koje se tijekom tog razvoja odvijaju.Valentina Karin završila je Diplomski studij molekularne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Zaposlena je kao asistent na Zavodu za biologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Uže područje njenog znanstvenog rada je epigenetika tumora jajnika.Anja Kafka završila je Diplomski studij eksperimentalne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Zaposlena je kao znanstveni novak-asistent na Zavodu za biologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Uže područje njenog znanstvenog istraživanja je genetika tumora mozga.