Sve u svoje vrijeme – kemijsko - biokemijska radionica, voditelji: Vladimir Damjanović, Kristina Mlinac Jerković i Katarina Ilić

Datum: 

ponedjeljak, 24 travnja, 2017 -
15:30 - 17:00

Vrsta događaja: 

Radionica

Publika: 

5. i 6. raz. OŠ
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
2.,3., i 4. raz. SŠ

Sažetak: 

Da bi u kemiji nešto nastalo ili nestalo potrebno je odvijanje kemijske reakcije. Svaku kemijsku reakciju karakterizira određena brzina reakcije koja nam opisuje vrijeme potrebno za njezino napredovanje. Moglo bi se reći da se svaka kemijska reakcija odvije u svoje vrijeme. Brzine kemijskih procesa variraju u velikom rasponu; od onih toliko brzih da izgledaju trenutačni i proteku u djeliću sekunde poput gorenja ili eksplozija, do onih toliko sporih kao što je hrđanje željeza ili starenje organizma kod kojih promjena nije vidljiva ni tokom mjeseci pa čak ni godina. Poznavanje faktora vremena, odnosno trajanja neke kemijske reakcije od velike je važnosti stoga je već desetljećima problem ubrzavanja, odnosno regulacije brzine reakcije predmetom čovjekova zanimanja. Pridružite nam se na ovogodišnjoj kemijskoj radionici i saznajte koji su sve to faktori i kako utječu na brzinu reakcije. Zajedno s nama „natjerajte“ najsporije, spore, brze i najbrže šarene reakcije da se odviju sve u naše vrijeme. 

Biografija: 

Dr. sc. Vladimir Damjanović rođen je u Rijeci, gdje je završio osnovnu školu i Prvu sušačku hrvatsku gimnaziju (prirodoslovno–matematički smjer). Na Kemijskom odsjeku zagrebačkog PMF-a diplomirao je i doktorirao kemiju. Zaposlen je kao viši asistent na Zavodu za kemiju i biokemiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Dr. sc. Kristina Mlinac Jerković rođena je u Bjelovaru, a osnovnu školu i Opću gimnaziju završila je u Garešnici. Studij molekularne biologije je završila na Biološkom odsjeku, a doktorirala je na Kemijskom odsjeku zagrebačkog PMF-a. Radi kao znanstvena novakinja-viša asistentica na Zavodu za kemiju i biokemiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Znanošću se bavi na Hrvatskom institutu za istraživanje mozga. Katarina Ilić, dr. med.  rođena je u Zagrebu, osnovnu školu završila je u Garešnici, a Opću gimnaziju u Dubrovniku. Studij medicine završila je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, gdje i trenutno radi kao asistent na Hrvatskom institutu za istraživanje mozga.