Rajka Jurdana Šepić: Vremenski stroj

Datum: 

petak, 28 travnja, 2017 -
19:00 - 20:00

Vrsta događaja: 

Predavanje

Sažetak: 

„Što je neki pojam općenitiji, to češće on ulazi u naše mišljenje, a što je posredniji njegov odnos prema osjetilnom iskustvu, to nam je teže razumjeti njegovo značenje.“ (A. Einstein). Takvi su pojmovi prostor i vrijeme, koji od antike do „Zvjezdanih staza“ potiču na naizgled najjedostavnija, a uistinu najteža pitanja: što je zapravo vrijeme, što je prostor i u kakvoj su međusobnoj vezi. A tko postavi najteže pitanje – taj će dobiti i najzanimljiviji odgovor.Predavanje prati razvoj koncepata o prostoru i vremenu kroz povijest znanosti, filozofiju, književnost i film. Minimalno opterećeno matematičkim i fizičkim aparatom ilustrira osnove klasične i specijalne relativnosti, četverodimenzionalni prostor Minkowskog i koncept stošca svjetlosti. U završnom se dijelu predavanja na popularan način razmatra (ne)mogućnost putovanja u vremenu.Na ovom putovanju kroz prostor i vrijeme susrest ćete Platona, Lukrecija Kara, Galileia, Newtona, Edgara Allana Poea, Herberta Wellsa, Alberta Einsteina, Hermanna Minkowskog, Humpreyja Bogarta, Terminatora, Sheldona Coopera, kapetana Picarda...Smjestite se udobno, vezati se ne morate! Warp one, engage!

Biografija: 

  • Rajka Jurdana Šepić izvanredna je profesorica na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci. Nakon studija matematike i fizike magistrirala je i doktorirala na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu. Bavi se astrofizikom i edukacijskom fizikom, znanstveno surađuje sa Sveučilištem u Padovi i Sveučilištem Harvard.
  • Dugogodišnja organizatorica Festivala znanosti u Rijeci, aktivna popularizatorica znanosti, začetnica i urednica znanstvenopopularne emisije „Baltazar“ i čakavske poetske minijature „Puntape“ HR – Radija Rijeke. Promotorica je čakavštine kroz pisanu i govorenu riječ, autorica dviju i urednica triju zbirki čakavskih pjesama, kao pjesnikinja zastupljena u dvije antologije čakavske poezije. Za svoje je aktivnosti višestruko nagrađivana, između ostalog i Državnom godišnjom nagradom za znanost 2014. godine za popularizaciju znanosti.
  • http://www.phy.uniri.hr/~jurdana/
  • https://portal.uniri.hr/portfelj/473