Pomorska škola Bakar: Mohorovičićevo vrijeme

Datum: 

petak, 28 travnja, 2017 -
13:15 - 13:30

Vrsta događaja: 

Škole za škole

Publika: 

5. i 6. raz. OŠ
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
2.,3., i 4. raz. SŠ

Sažetak: 

  • Andrija Mohorovičić 1882. godine dolazi u Kraljevsku nautičku školu u Bakru. U Bakru je službovao kao učitelj i 1886. godine dodjeljuje mu se naslov profesora srednjih učilišta. Kao profesor matematike, fizike i meteorologije dolazi u doticaj s atmosferskim procesima koji u njemu bude zanimanje za to područje.
  • U početku se svoje karijere Andrija Mohorovičić bavi meteorologijom. Od meteoroloških se radova posebno ističu oni o opažanju oblaka i cirkulaciji zraka, o tornadu kod Novske i Čazme, te o klimi Zagreba. Nedavno je otkriveno da je Mohorovičić prvi opisao atmosferski vrtlog s horizontalnom osi, tzv. atmosferski rotor, kakav se povremeno formira pri puhanju bure na sjevernom Jadranu, te je taj njegov nalaz citiran u inozemnim časopisima.
  • Godine 1887. pri školi osniva meteorološku postaju i redovito održava mjerenja, u čemu mu je svesrdno pomagao prof. A. M. Žuvičić. Mjerenja su obuhvaćala vremenski period od dvije godine. Sam konstruira nefoskop – instrument kojim je mogao određivati brzinu i smjer gibanja oblaka.
  • Godine 1893. u Zagrebu je promoviran u doktora filozofije obranivši disertaciju „O opažanju oblaka, te o dnevnom i godišnjem periodu oblaka u Bakru“.
  • Početkom 1899. god. izradio je projekt za istraživanje i iskorištavanje bure u području našeg krša, jer ne dvojeći „...od kolike bi to blagodati bilo za naše pusto primorje“.