Vanesa Ujčić Ožbolt, Zlatko Ciganj: Teleskop – naš vremenski stroj

Datum: 

četvrtak, 27 travnja, 2017 -
11:00 - 11:45

Vrsta događaja: 

Prezentacija

Publika: 

7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
2.,3., i 4. raz. SŠ

Sažetak: 

Teleskopi su instrumenti koji nam omogućuju pogled prema ljepotama neba koje su skrivene golom oku, ali nam omogućuju i pogled kroz vrijeme – pogled u prošlost. Ova prezentacija upoznaje posjetitelje s tajnama rada teleskopa.

Biografija: 

Vanesa Ujčić Ožbolt

  • Rođena je u Rijeci. Članica je Akademskoga astronomskog društva – Rijeka od 1995., a predsjednica je Društva bila od 2001. do 2005. godine. Zaposlena je kao voditelj programa AAD-a Rijeka. Voli glazbu, životinje, još više voli Tolkiena, fantastiku, vilenjake i izmišljene svjetove, knjige, a još, još više astronomiju i rad s mladima. Od otvaranja Riječke zvjezdarnice, 18. svibnja 2001., drži popularno-znanstvena predavanja za građane i učenike.

 Zlatko Ciganj

  • Završio je studij kemije na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu i zaposlen je u tvrtki INA. Velik je zaljubljenik u astronomiju, naročito u teleskope. Član je Akademskoga astronomskog društva – Rijeka još od 1975., a trenutno je dopredsjednik Društva. Od otvaranja Riječke zvjezdarnice, 18. svibnja 2001., za građane i učenike vodi promatranja raznih nebeskih objekata kroz teleskop zvjezdarnice.