Spektri

Datum: 

srijeda, 26 travnja, 2017 -
10:00 - 10:30

Vrsta događaja: 

Otvorenje izložbe

Sažetak: 

Izložba Spektri posvećena je svjetlosti – onoj koju vidimo, ali i onoj koju ne vidimo, no svakodnevno nas okružuje. Izložba je nastala u sklopu proslave Međunarodne godine svjetlosti, koju je 2015. godine organizirao UNESCO, a kojoj se pridružio i Centar za promociju nauke (CPN). Tijekom 2015. godine izložba je posjetila Valjevo, Obrenovac, Šabac i Beograd, a svoja putovanja ove godine nastavlja u Rijeci.Izložba Spektri omogućuje pogled u svijet elektromagnetskih valova, a pokriva šest područja koja čine elektromagnetsko zračenje: radiovalove, zahvaljujući kojima još od kraja 19. st. komuniciramo na daljinu; mikrovalove, kojima možemo zagrijati hranu; infracrveno zračenje, koje koriste termalne kamere; vidljivi dio spectra, na koji reagira ljudsko oko; ultraljubičasto zračenje, koje može služiti i za sterilizaciju te gama-čestice visokih energija.Svaka od ovih tematskih cjelina može biti izložba za sebe – predstavljena je određenom bojom i sastoji se od nekoliko interaktivnih izložaka na kojima posjetitelji mogu sami provjeriti značajke elektromagnetskih valova. Izlošci su smješteni u mobilne drvene kutije nalik prizmama postavljenim na dugačkim nogama.Posjetitelji izložbe mogu vidjeti kako se provjerava ispravnost novčanica pomoću ultraljubičastoga zračenja, kako nas vidi kamera koja snima infracrveno zračenje, kako funkcioniraju radioantene i što bi mogli vidjeti kada bi svjetlost sadržavala samo jednu boju.Saznajte sve o nastanku boja, doznajte kako je otkriveno infracrveno zračenje, informirajte se koliko smo svakodnevno izloženi zračenjima i treba li se zbog toga brinuti te otkrijte brojne druge zanimljivosti iz spektra elektromagnetskih valova.

Biografija: 

  • Tanja Adnađević (Centar za promociju nauka, Beograd). U mladosti se bavila studiranjem i doktoriranjem na Biološkom fakultetu. Bavi se i znanošću i popularizacijom znanosti podijeljena između voditeljice programskih aktivnosti u Centru za promociju nauke i istraživačice u Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“. Područja su njezina znanstvena interesa B-kromosomi i populacijska genetika. U slobodno vrijeme u Istraživačkoj stanici Petnica od djece pokušava napraviti znanstvenike.
  • Branimir Acković. Elektroničar, astronom amater i fizičar naivac. Autor nekoliko znanstvenopopularnih izložbi i programa. Radi kao voditelj laboratorija za fiziku i elektroniku u Petnici i koordinator programskih sadržaja u Centru za promociju nauke u Beogradu.
  • Boris Klobučar suradnik je za programske aktivnosti u Centru za promociju nauke u Beogradu. Popularizacijom se znanosti bavi od 2010. godine, što kao komunikator, što kao organizator znanstvenopopularnih događaja. Rođen je 1988. godine, a ljubav prema tehnologiji obuzela ga je još u srednjoj elektrotehničkoj školi. Na studiju fizike zaljubio se u proučavanje prirode. Sve što nauči, voli provjeriti eksperimentom. Boris je i „znanstveni novinar“ koji piše znanstvenopopularne tekstove za znanstvenopopularni internetski portal elementarijum.rs i časopis „Elementi”, a radio je i kao autor u časopisu „Popular Science“ u Srbiji.