Priroda u službi čovjeka

Datum: 

utorak, 25 travnja, 2017 -
12:00 - 14:00

Vrsta događaja: 

Znanost na Korzu

Publika: 

5. i 6. raz. OŠ
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
2.,3., i 4. raz. SŠ

Sažetak: 

Nakon adsorpcije u probavnom sustavu hrana postaje dio nas. Hranu, u prvom redu, čine biološke makromolekule ugljikohidrati, lipidi i proteini te vitamini, minerali i voda. Namirnice poput krumpira, kruha, riže i zobenih pahuljica dio su baze prehrambene piramide jer sadrže ugljikohidrate, a voće i povrće, kao što su naranča, banana, limun, rajčica i paprika, izvor su vlakana, ali i vitamina i minerala. Mlijeko, jaja, meso i riba sadrže proteine neophodne za rast i razvoj, a orašasti plodovi, maslinovo i suncokretovo ulje izvor su lipida. Pokazni će se pokusi temeljiti na kromatografskim metodama razdvajanja biljnih pigmenta, korištenju biljnih pigmenata kao indikatora u kemijskim reakcijama te oprimjerenju jednostavnih procesa koji se odvijaju u tijelu kao što su osmoza i difuzija.