Tko je jači: Imuni sustav ili virusi?, Voditelji i mentori: Ivana Munitić i Igor Jurak.

Datum: 

utorak, 25 travnja, 2017 -
10:00 - 15:00

Vrsta događaja: 

Radionica

Publika: 

predškolski i niži raz. OŠ

Podnaslov: 

Za organizirane grupe i škole (prijave i rezervacija termina: Jelena Kosanović – jkosanovic@uniri.hr ili tel: 051/584-589)

Sažetak: 

Čovjek je neprestano u doticaju s različitim virusima i bakterijama, koji zapravo vrlo rijetko uspiju izazvati bolest. Razlog je tome što stanice našega imunog sustava često vrlo uspješno organiziraju „rat“ protiv svega što nam je strano, te da na različite načine i vrlo žestoko „napadaju“ viruse. Kroz mali će se igrokaz djeci prikazati „oružja“ kojima se koriste stanice imunog sustava pri suprotstavljanju virusima. U tom procesu virusi pokazuju veliku „snalažljivost“ i neprestano pokušavaju „nadmudriti“ imuni sustav, pa će se pojasniti neki od „trikova“ kojima se koriste da se uspješno nastane u nama. Djeci će se igrokazom pokušati prikazati tko „pobjeđuje“ u tom opetovanom „okršaju“ te kako možemo nadmudriti viruse cjepivima.

Biografija: 

Ivana Munitić je docentica na Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci. Završila je Medicinski fakultet u Zagrebu 1997. godine i otada se bavi bazičnim istraživanjima. Radila je kao znanstveni novak na Katedri za patofiziologiju u Zagrebu, na Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH) u Bethesdi u Sjedinjenim Američkim Državama te Institutu Necker u Parizu u Francuskoj. U Parizu je obranila doktorat iz područja imunologije. Područje su joj djelovanja različite stanice imunog sustava, poput T-stanica, dendritičkih stanica, makrofaga i mikroglije. Od 2013. je na Odjelu za biotehnologiju u Rijeci, gdje je uspostavila Laboratorij za molekularnu imunologiju, te predaje na kolegijima Imunologija, Neuroimunologija i Uvod u istraživački rad.

Prostorija: 

O-207

Organizator: 

OB